Românii se întorc la traistă

4Comentarii
Românii se întorc la traistă
ORADEA - Începând cu 1 ianuarie 2009, românii vor trebui să se întoarcă la traista din material textil sau la coşul din pănuşi de porumb sau nuiele. Asta dacă nu vor dori să scoată din buzunar mai mulţi bani.

Guvernul a decis introducerea EcoTaxei care se va aplica de la 1 ianuarie 2009, pentru fiecare punga din materiale care nu sunt biodegradabile. EcoTaxa va fi încasată de la operatorii economici care introduc pe piaţă astfel de ambalaje de desfacere şi va fi direcţionată către Fondul de mediu.  Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 25/2008, aprobată săptămâna trecută, pentru fiecare pungă din plastic s-a introdus o taxă în valoare de 0,2 lei (2.000 de lei vechi). Conform notei de fundamentare a actului normativ al Guvernului, România s-a confruntat în ultima vreme cu problema volumelor mari de deşeuri de ambalaje de desfacere care se regăsesc abandonate în mediul înconjurător.

Încurajarea EcoTaxei are rolul de a micşora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distribuţiei gratuite şi, nu în ultimul rând, de a încuraja producţia de ambalaje din materiale biodegradabile sau reciclabile se spune în nota de fundamentare.

EcoTaxa va fi evidenţiată obligatoriu de către comercianţi pe documentele de vânzare, iar valoarea acesteia va trebui afişată la loc vizibil în vederea informării consumatorilor.

Taxa va trebui declarată şi plătită lunar de către operatorii economici care introduc pe piaţă astfel de ambalaje până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea. Nedepunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul de mediu se va sancţiona cu amendă de la 2.000 la 2.500 de lei.

 

Pro şi contra

 

Unii comercianţi au început să-i obişnuiască pe clienţi cu plata pungilor din plastic încă din acest an. Astfel, de câteva luni, la Real Hypermarket pungile din plastic se plătesc. Asta spre nemulţumirea unor clienţi. „Nu mi-am adus nici o sacoşă, ştiind că primesc aici, dar acum trebuie să le plătesc şi nu-mi convine”, se revoltă un cumpărător.

Alţii spun că măsura este binevenită. „Este mult mai comod şi mai practic să-mi pun cumpărăturile în coş. Nu-i înţeleg pe unii cumpărători, când li se dă ceva pe gratis, iau fără măsură, chiar dacă nu au nevoie”, afirmă Gabriela Chiş.

 

Dan Birta4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor