Românii susţin că au salarii la fel de mici ca anul trecut

Reactualizat la:
2Comentarii
Românii susţin că au salarii la fel de mici ca anul trecut
Peste un sfert dintre români spun că au salarii la fel ca anul trecut, iar 17,5% susţin că încasează lunar mai puţini bani decât în august 2007, arată un sondaj efectuat de BestJobs, în rândul a 1.022 persoane, în perioada 25 august – 26 august 2008.

Peste 57% din cei chestionaţi au declarat că salariul lor a crescut în luna august 2008 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar 21% spun că venitul lor a crescut cu mai mult de o treime, potrivit NewsIn.

Sondajul mai arată că 16,5% din angajaţi susţin că salariul lor a crescut în ultimul an cu mai puţin de 10%, iar 12,5% au declarat că încasează mai mult faţă de luna august a anului trecut cu peste 10%, dar nu mai mult de 20%.

Şapte români dintr-o sută au declarat că salariul lor a crescut între 20-30%, nivel apropiat de creşterea anuală de 25,8% înregistrată la nivelul economiei în intervalul iulie 2007-iulie 2008, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

“Cei care ar putea intra în categoria celor care spun că le-a scăzut salariul faţă de anul trecut sunt angajaţii multinaţionalelor, deoarece multe companii îşi stabilesc creşteri salariale în funcţie de inflaţie, la sfârşitul fiecărui an. Cum inflaţia din acest an este mai mare decât anul trecut, este posibil ca angajaţi să primească în termeni reali mai puţini bani decât în 2007”, a declarat, Constantin Ferşeta, manager marketing Neogen.

Un alt motiv care ar putea contribui la percepţia angajaţilor că salariile lor au scăzut sau au rămas la fel, în august 2008 comparativ cu luna a opta a anului trecut, este reprezentat de deprecierea leului în faţa euro în această perioadă.

Specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biriş susţine că cei care şi-au negociat salariile în lei ar putea resimţi devalorizarea monedei naţionale faţă de euro din ultimul an.

Câştigul salarial mediu net al românilor a crescut cu 25,8% în intervalul iulie 2007-iulie 2008, până la 1.308 lei (365 euro), ritm superior celui din lunile anterioare, pe fondul avansului rapid al salariilor în industrie şi în unele servicii, a anunţat, joi, INS.

Câştigul salarial mediu brut a fost în iulie de 1.769 lei (494 euro), cu 1,8% mai mare decât în luna precedentă.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor