Romano-catolicii şi protestanţii celebrează

Conform recensământului din 2002, în România există în jur de 1.026.000 de creştini romano-catolici şi un milion şi jumătate de protestanţi care au sărbătorit azi noapte Învierea.

Traditiile catolicilor nu sunt diferite de cele ale ortodocsilor, Pastele fiind serbat tot cu oua rosii, miel, pasca si cozonac. /

În acest an, credinciosii romano-catolici si protestantii celebreaza Învierea Domnului cu o saptamâna înaintea ortodocsilor si greco-catolicilor. Biserica Romano-Catolica fixeaza ziua Pastilor conform calendarului gregorian, iar Biserica Ortodoxa dupa calendarul Iulian. Credinciosii catolici si protestanti se afla preponderent în Transilvania, dar si în zona Bacaului. Traditia Bisericii Catolice spune ca este bine ca toti credinciosii sa fie prezenti la Liturghia din Sfânta zi de Paste.

Ei participa activ la liturghie- cânta si pun întrebari preotului, care citeste pasaje din Biblie, iar la sfârsit se împartasesc cu ostie, un fel de pâine din aluat nedospit, care simbolizeaza trupul Domnului Isus Cristos. În ziua Învierii, preotii catedralelor catolice slujesc de dimineata pâna seara, pentru ca toti crestinii sa poata participa la Sfânta Liturghie. În Noaptea Sfânta, preotii sunt îmbracati în alb si biserica este împodobita cu crini albi.

La romano-catolici, celebrarea pascala, Vigilia Pascala, este alcatuita din patru parti. Prima, Liturghia focului, începe cu binecuvântarea focului. O procesiune poarta prin biserica scufundata în întuneric lumânarea pascala, de la care iau lumina toti credinciosii. În a doua parte, la Liturghia cuvântului, într-o atmosfera de profunda reculegere, credinciosii asculta mai multe texte biblice.

În timpul acestei liturghii, încep sa se auda clopotele si orga, care din Joia Mare au tacut, în semn de doliu. Preotii rostesc Cristos a înviat!, iar credinciosii raspund: Adevarat a înviat! La Liturghia botezului, conform unei traditii foarte vechi, sunt botezate persoanele adulte care au cerut si s-au pregatit în acest scop. Totodata, preotii trec si boteaza multimea cu apa sfintita, iar credinciosii sunt invitati sa-si reînnoiasca promisiunile de la botez prin care s-au angajat sa traiasca în spiritul Evangheliei. Liturghia euharistica îi reuneste pe toti credinciosii în jurul altarului, unde îsi strâng mâinile.

Cei care au postit si s-au spovedit primesc euharistia – se împartasesc din trupul si sângele lui Hristos, mielul jertfit si preamarit. Dupa Sfânta liturghie, credinciosii sfintesc oua rosii, pasca si cozonac, aduse de acasa.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !