Rovinietă şi parcare gratis

Rovinietă şi parcare gratis
ORADEA – Persoanele cu handicap primesc gratuit rovinietă şi loc de parcare, cu condiţia să ceară autorităţilor.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi pe drumurile publice, persoanele cu dizabilităţi trebuie să depună la Direcţia Generală de Asistenţă Socială sau la Primărie, o cerere însoţită de certificatul de încadrare în gradul de handicap şi copie a actului de identitate. De asemenea, mai trebuie depus şi certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului, din care reiese că acesta e adaptat handicapului.
Primăriile vor centraliza cererile înregistrate şi le vor trimite DGASPC Bihor. De aici toate cererile pleacă spre Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, care va elibera rovinietele solicitanţilor, informează Ciprian Novac, purtătorul de cuvânt al DGASPC.
Şi cei care au în îngrijire persoane cu handicap pot beneficia de această scutire, prezentând cererea, documentul de îngrijitor, declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte numele asistatului, încadrarea în grad a acestuia, copie a actului de identitate al îngrijitorului şi certificatul de înmatriculare al maşinii.

Carduri pentru parcare
O altă facilitate de care beneficiază persoanele cu probleme speciale sunt locurile de parcare fără taxă. Pentru aceasta se vor elibera de către Primărie carduri-legitimaţii. „Solicitanţii depun cererile la Primărie, care în timp de o lună eliberează cardurile-legitimaţii. Acestea sunt valabile pe tot teritoriul ţării”, spune Ciprian Novac, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.

Mini-mărire
O prevedere ce vine în ajutorul persoanelor cu handicap este decizia Guvernului de a indexa cu 4,5% cuantumurile indemnizaţiei lunare. Măsura se aplică începând cu luna ianuarie 2008.
„Indemnizaţia lunară a adultului cu handicap grav se măreşte de la 179 lei la 187 lei, iar indemnizaţia lunară a adultului cu handicap accentuat de la 147 lei la 154 lei”, mai spune purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Bugetul personal complementar al persoanelor cu dizabilităţi, indiferent de veniturile realizate de acestea, va fi de 84 lei pentru adultul cu handicap, 63 pentru cel cu handicap accentuat şi 31 lei pentru handicapul mediu.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !