Rromi educaţi contra TBC

1Comentariu
Rromi educaţi contra TBC
ORADEA - Dr. Marcela Vigdorovici, coordonatorul pe Bihor al programului naţional de tuberculoză, împreună cu asistente din cadrul Dispensarului TBC şi două reprezentante ale Biroului de Promovare a Sănătăţii s-au deplasat joi la Ineu.

Scopul a fost acela de a informa populaţia, în special pe cea de etnie rromă, despre pericolul pe car îl presupune contaminarea cu tuberculoză şi netratarea corespunzătoare a bolii. „Această acţiune face parte dintr-un proiect mai amplu care a debutat în iunie anul acesta şi va dura până în septembrie 2009. Este vorba de o campanie de informare şi educare la nivelul grupelor de populaţie defavorizată, despre tot ceea ce înseamnă îmbolnăvirea de tuberculoză. Campania este organizată de Centrul de Politici şi Servicii de Sănătate în colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie „ Marius Nasta” Bucureşti, cu bani de la Fondul Global de luptă împotriva TBC, malariei şi HIV/SIDA”, susţine dr. Vigdorovici.

Materiale informaţionale

În scopul desfăşurării acestui proiect, s-au primit diverse materiale informative: un film educaţional, pliante, tricouri, şepci, etc. „Am ales Ineul ca şi punct de plecare în campania noastră pentru că de acolo ne-au venit în ultimul an mai multe cazuri de TBC. Este vorba de nouă cazuri la adulţi şi 25 de copii infectaţi. Am avut acolo un bolnav de TBC cronic care a abandonat tratamentul. A decedat în urmă cu două luni. Am descoperit apoi însă că atât soţia cât şi trei copii ai lui, s-au îmbolnăvit de TBC”, precizează dr. Vigdorovici.

Întâlnirea de joi a avut loc la căminul cultural din Ineu, care s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cei peste 100 de rromi care au venit mai mult de curioşi, sperând că vor primi ceva. „Până am prezentat prima parte a filmuleţului au fost răbdători, însă în partea a doua au devenit mai gălăgioşi. Le-am explicat ce simptome are boala, că dacă tuşesc trei săptămâni la rând să meargă la medic. Am insistat foarte mult asupra faptului că deşi nu sunt asiguraţi, ei beneficiază de consult şi tratament gratuit, condiţia e doar să se ducă la medic. Această boală se vindecă, dacă este bine tratată”, conchide dr. Vigdorovici, care a fost puţin nemulţumită de faptul că medicii de familie din zonă nu prea şi-au exprimat dorinţa de a colabora în această acţiune.

Campania continuă săptămână viitoare cu o nouă descindere în mijlocul coloniei de rromi de la Ineu. De data aceasta copiii de rromi până în 16 ani vor fi testaţi în vederea depistării infecţiei cu TBC. Apoi vor urma şi alte colonii din care provin cazurile de TBC.
Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor