Rromii dau faţă cu antigripalul

1Comentariu
Rromii dau faţă cu antigripalul
ORADEA – Timoraţi în faţa halatului alb sau, poate, conştienţi de importanţa actului medical, cu atât mai mult cu cât e gratuit, sute de rromi din Velenţa, rezidenţi ai celor trei scări de bloc NATO, şi-au luat, ieri, vaccinul antigripal.  Video

Imunizarea este doar o parte a proiectului iniţiat de Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) şi DSP cu scopul de a ţine sub cotrol starea de sănătate a acestei comunităţi de la marginea Oradiei.

Program complex


Bătrâni, copii, tineri mai ales, s-au prezentat conştiincioşi, ieri, la întâlnirea cu seringa antigripalului, ocazie bună pentru medicul voluntar Nagy Peter să admire o variată colecţie de tatuaje cu Yin şi Yang, vulturi cu aripile larg desfăcute, „love”, trupuri de dame sau cruci umplute de diverse modele, după priceperea autorului şi răbdarea „victimei”.
„Este un program mai complex, din care vaccinarea este doar e fază. Am început lunea trecută, când am vaccinat 150 de persoane. Vom avea de imunizat aproximativ 650 de persoane, substanţa activă ne-a fost deja încredinţată la ASCO. În două, trei etape cred că terminăm cu vaccinarea”, spune dr. Nagy. Voluntar al multor acţiuni ASCO, dr. Nagy spune că a fost impresionat de buna organizare a vaccinării şi de disponibilitatea „pacienţilor”. „Data trecută puteam face mai mult de 150 dacă ştiam şi luam mai multe vaccinuri cu mine. Am lucrat mai repede ca un Singer”, glumeşte cadrul medical.

Anti-TBC


Cea mai importantă finalitate a demersului este, conform dr. Nagy, asanarea focarelor de TBC din această parte de oraş, puternic penetrată de Digi TV, dar mai rar vizitată de salubrizatorii oraşului.
„Campania durează şase luni şi are ca scop să facem analize TBC tuturor celor din blocuri. Am început joia trecută. Ducem câte 15 oameni pe tură, cu Salvarea, să le facem analize”, spune Lakatos Ioan, reprezentant al comunităţii la ASCO.
Frica de acul seringii sau spaima de doctor i-a readus pe mulţi dintre imunizaţi în postura de prunci speriaţi, care au nevoie să fie ţinuţi de mână. De altfel, în cabinetul amenajat într-o cameră curată din vecinătatea blocurilor, doritorii de vaccinuri n-au avut de ce zăbovi prea mult. „Alergie la ouă?”, „Numele?” şi „În ce apartament stai?” sunt informaţii solicitate fiecăruia, înainte de vaccin, şi un „Deja, gata?” din partea injectatului, au fost coordonatele principale ale conversaţiei.
„Nu mi-e frică. De ce să-mi fie?! Mi-o zis şeful nostru ca sunt nişte bolnavi aici şi e mai bine să ne vaccinăm”, spune Lakatos Peter.

Cristina Ghilea

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor