Rromii merg la „grădi”

CHEŢ – Rromii din Cheţ ce urmează a fi înscrişi la şcoală din toamnă vor avea parte de un curs pregătitor pe perioada vacanţei, sub forma unei grădiniţe de vară.

La iniţiativa fundaţiei Ruhama, prin „Centrul de educare a copiilor rromi”, timp de o lună, 25 de prichindei vor beneficia de activităţi didactice şi de câte o masă caldă pe zi.
Organizarea grădiniţei de vară este una dintre primele acţiuni cu care îşi va începe activitatea „Grupul de Sprijin Local” pentru educaţia copiilor rromi din Marghita.

Constituirea oficială a „Grupului de sprijin” din localitate se va face azi, de la ora 8:00, la sediul Primăriei, când se va semna şi un protocol de colaborare. „La semnarea protocolului sunt invitaţi actorii principali ai comunităţii locale, inclusiv reprezentanţi ai Primăriei, ai Poliţiei, ai Bisericii şi medici”, a declarat Teodor Creţu, profesor coordonator la şcoala din Cheţ.

Consiliul Local din Marghita a aprobat finanţarea cu 1.700 lei a grădiniţei de vară, a mai adăugat Teodor Creţu. Printre altele, banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi asigurarea unei mese zilnice pentru copiii participanţi.

Peste 20 în Bihor

Grădiniţa de vară face parte dintr-un proiect mai larg pus la cale de către Fundaţia Ruhama, Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. În primă fază, proiectul urmăreşte crearea unor nuclee locale în jurul cărora să se coaguleze autorităţile locale pentru sprijinirea copiilor rromi.

„În judeţ sunt peste 20 astfel de iniţiative. Până acum s-a făcut informarea în 24 de localităţi, dintre care în 15 s-au semnat protocoale de colaborare. Scopurile proiectului sunt mai multe. Primul pas ar fi organizarea grădiniţelor de vară în perioada 1 – 24 august, iar restul programelor vizează reducerea abandonului şcolar, creşterea participării şcolare şi implicarea comunităţii rrome în activităţile şcolare în anul şcolar 2007 – 2008”, declară Daniela Totoş, din cadrul „Centrului de educare a copiilor rromi”, coordonatoarea întregului proiect.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase