Rromii nu vor la munca Oradea

12Comentarii
Rromii nu vor la munca Oradea
ORADEA - Rromilor le place munca, precum cainelui lanţul. Acest lucru a mai fost demonstrat încă odată, dacă mai era nevoie, la „Bursa locurilor de munca Oradea pentru cetăţenii de etnie rroma”, organizată de AJOFM Bihor, în 21 iunie 2008, la sediul agenţiei.

La o oră după începerea bursei, rromii în căutarea unui loc de munca Oradea puteau fi număraţi pe degetele de la mâini. Asta deşi în urmă cu două săptămâni, AJOFM Bihor a organizat o masă rotundă cu reprezentanţii rromilor, ONG-urile şi primăriile din judeţ, pe această tema. Singura care s-a conformat a fost Primăria Sânmartin, care a trimis la bursă reprezentantul rromilor însoţit de câteva persoane.

În concluzie, bursa a fost un mare bluff, cu toate că organizatorii s-au pregătit foarte bine, fiind prezente şapte agenţi economici care ofereau peste 100 de locuri de munca Oradea, majoritatea pentru muncitorii necalificaţi. „Am cerut firmelor să aducă locuri de munca ce nu necesită prea multe studii, şi ele s-au conformat, majoritatea posturilor fiind pentru persoane necalificate. Cu toate acestea, doar 18 rromi au participat la bursă”, ne-a declarat Daciana Nica.

Posturi

Pe de altă parte, rromii prezenţi spuneau că au mai lucrat în domeniile construcţiilor, dar s-au lăsat din motive variate: unii au fost daţi afară, alţii nu şi-au primit banii şi au plecat, iar alţii au plecat pur şi simplu. „De fiecare dată ne cer numărul de telefon şi spun că ne vor suna ei, dar nu ne mai caută. Probabil nu le place culoarea noastră. Salariile pe care le oferă sunt foarte mici”, spune Rostaş Tiberius, care s-ar mulţumi cu un salariu de cel puţin opt milioane de lei vechi pentru început.

Carme Mitricioiu, de la Biroul de Integrare a Rromilor de la Prefectură are o explicaţie pentru prezenţa redusă a rromilor la bursă. „Rromii din Voltaire participă la construirea de case alături de Habitat şi de aceea nu au venit la bursă. Cu ceilalţi lideri din judeţ am luat legătura şi i-am informat, dar nu ştiu de ce nu şi-au adus oamenii”, a precizat Mitricioiu.

„Singuri nu putem face mai mult. Anul acesta am angajat peste 300 de persoane de etnie rromă prin medierile pe care le-am făcut, dar avem nevoie de ajutorul primăriilor, ONG-urilor şi liderilor rromilor”, a concluzionat Daciana Nica.
Dan Birta12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor