Rromii sunt invitaţi la muncă

Rromii sunt invitaţi la muncă
ORADEA - Rromii sunt una dintre categoriile de persoane aflate în atenţia AJOFM Bihor. Încadrarea acestora în muncă este una dintre priorităţile instituţiei bihorene.

„Caravana ocupării este o acţiune prin care AJOFM Bihor intervine prin acţiuni specifice de informare pe piaţa muncii, de informare, consiliere şi de ocupare, direct în mijlocul comunităţii”, a declarat Daciana Nica, director executiv adjunct la AJOFM Bihor. Până în prezent, reprezentanţii agenţiei judeţene s-au deplasat în 25 de comunităţi de rromi unde s-au prezentat un număr total de 214 persoane.

 

Bursa

„Încadrarea în muncă a persoanelor de etnie rromă, la nivelul anului 2007, reprezintă o prioritate pentru AJOFM Bihor. În această idee organizăm şi – Bursa locurilor de muncă pentru persoane de etnie rroma”, a declarat Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Pentru a pune la punct ultimele detalii, agenţia judeţeană a organizat ieri o masă rotundă la care au fost invitaţi şi reprezentanţii rromilor. „Bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie rroma se va ţine în două locaţii: la Aleşd, în data de 14 iunie, în clădirea primăriei, de la ora 10:00 şi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea – în 21 iunie, de la ora 9:00”, a precizat Daciana Nica.

 

 

 

Masă rotundă

 

 

 

Reprezentanţii rromilor au făcut cunoscute problemele cu care se confruntă persoanele din etnia pe care o reprezintă. „Sunt cazuri în care rromii sunt angajaţi de probă pentru o lună de zile.

Apoi li se oferă un salariu de batjocură”, spune Lacatos Gheorghe, de la Fundaţia Ruhama. Fechete Emil, de la Alianţa pentru Unitatea Rromilor a cerut detalii despre felul în care se pot angaja tinerii de etnie rromă pe perioada vacanţei de vară.

„Sunt elevi care au terminat clasa a VIII-a şi ar vrea să câştige un ban pentru a-şi cumpăra haine. Cum se pot angaja aceştia”, întreabă Fechete Emil. Dorel Drăghici i-a răspuns că există deja o ordonanţă de Guvern care reglementează angajarea elevilor sau studenţilor în perioada vacanţei de vară.

„Urmează să apară normele de aplicare a ordonanţei. Angajatorii care angajează elevi sau studenţi, beneficiază de o subvenţie de 50% din salariul minim brut pe economie garantat în plată”, a declarat directorul AJOFM Bihor.

Dan Birta

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !