Rugăciune prin cânt în Sâmbăta lui Lazăr

Proiectul a fost prezentat în premieră la Cluj-Napoca
Proiectul a fost prezentat în premieră la Cluj-Napoca - © Foto: oradestiri.ro
Concert extraordinar, de o spiritualitate deosebită la Catedrala ,,Sfântul Nicolae’’ din Oradea.

În întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, în colaborare cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, orădenii sunt aşteptaţi la un concert extraordinar, de o spiritualitate deosebită. Concertul ,,Requiem Parastas’’, de Marţian Negrea, va avea loc sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 19:00, la Catedrala ,,Sf. Nicolae’’ din Oradea. Intrarea este liberă.

,,Ziua de 23 aprilie marchează anul acesta Sâmbăta lui Lazăr, zi în care Biserica face pomenirea tuturor morților, fiind ocazia potrivită pentru susținerea suitei de stihuri și tropare din opera consacrată <<Requiem Parastas>>, a compozitorului Marțian Negrea’’, a explicat baritonul Florin Estefan, directorul Operei Naţionale din Cluj Napoca, motivaţia organizării evenimentului.

Distribuţie distinsă

Concertul aduce în fața publicului o distribuție distinsă a teatrului liric din Cluj: soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Sergiu Coltan și baritonul Florin Estefan, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Gheorghe Victor Dumănescu, cu participarea Corului ,,Schola cantorum” al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, dirijor: Radu Mureșan.

Artiștii clujeni au susținut același ,,Requiem”, în premieră absolută, și în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, în 23 martie 2016. La Cluj, evenimentul a fost primit cu entuziasm și o apreciere deosebită.

,,Requiem” este o capodoperă lirică cu o lungă și profundă tradiție în cultura occidentală, fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, ,,Requiem” s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti și B. Britten. Alături de operele acestora, creația lui Marțian Negrea se individualizează printr-o compoziție impresionantă, ,,Requiem” pornind de la tradițiile europene cărora le-a îmbogățit semnificația cu particularitatea etosului românesc, într-un spectacol vocal-simfonic înălțător. Compozitorul român a lucrat la partitura acestuia timp de aproape douăzeci de ani. Precum indică și titlul său complet, creația lui Marțian Negrea este dedicată, asemeni Requiemului clasic, unui ansamblu de patru soliști, cor și orchestră, care rezonează împreună într-o compoziție impresionantă. Aceasta este puternic impregnată de autenticitatea cântărilor funebre românești, fiind inspirată de Molitvelnicul tipărit la Sibiu, în 1874.

,,<<Requiem Parastas pentru soliști, cor și orchestră>>, sub titlul original, este o operă de inspirație neoclasică și este considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marțian Negrea, precum și o operă fundamentală a muzicii românești, aflată la intersecția inedită dintre tradiția veche românească și tradiția europeană cultă. Fiind interzis de cenzură, Requiem Parastas a fost prezentat pentru întâia oară în fața publicului pe 14 decembrie 1990, la Filarmonica din Cluj-Napoca”, a explicat Florin Estefan.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !