Rundă nouă în lupta pentru Padiş

Rundă nouă în lupta pentru Padiş
ORADEA - Azi de la ora 11.00, la sediul Administraţiei Parcului Natural Apuseni din Sudrigiu, va avea loc o nouă şedinţă a Consiliului Consultativ al Parcului, cel mai important punct de pe ordinea de zi fiind propunerile de modificare a zonării interne a Parcului, inclusiv cea referitoare la dezvoltarea unei staţiuni de schi în zona Padiş-Lazuri. Statiunea Padis

Subiectul a mai făcut obiectul unei dezbateri în cadrul aceluiaşi forum, în urmă cu două săptămâni. Proiectul expus atunci de experţii consorţiului de investitori britanici, francezi şi italieni din jurul familiei Berlusconi, nu au primit niciun aviz din partea Consiliului Consultativ, pentru că membri acestuia au cerut lămuriri suplimentare.

 

Şi „da” şi „nu”

 

Iniţiativa s-a izbit, atunci, de o opoziţie venementă din partea organizaţiilor nonguvernamentale de mediu. Acestea contestă oportunitatea amplasării unei staţiuni de 3.000 de locuri de cazare lângă rezervaţia ştiinţifică de la Molhaşurile de la Izbuce şi care susţin că chiar Ministerul Mediului, într-o corepondenţă mai veche, ar fi declarat că zona pe care se doreşte staţiunea este rezervaţie, pentru a se răzgândi mai târziu.

„Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a emis în două rânduri o poziţie asupra asupra statutului acestei zone. Atunci când a fost vorba de amplasarea în zona de sud a aşa numitei zone Padiş-Lazuri (unde se doreşte realizarea investiţiei) a unui pilon GSM, ca zona este în zonă de conservare specială iar apoi, ca răspuns la cererea Consiliului Judeţean Bihor, referitoare la realizarea acestei staţiuni, că zona nu se află în zonă de conservare specială. Astfel, Ministerul a utilizat două măsuri pentru aceeaşi zonă în discuţie, lucru inadmisibil pentru această instituţie şi care încalcă grav legea”, crede Paul Iacobaş, preşedintele Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.

 

Fără bază

 

Conform reprezentantului investitorilor, Mircea Caster, ecologiştii nu îşi bazează afirmaţiile pe niciun studiu sau document, faţă de investitori, care ar fi cheltuit 2 milioane de euro doar pe studiile premergătoare construcţiei: „Până se face o nouă propunere pentru zonare nimeni nu poate să spună că este în zona de protecţie. Nu există nimic care să dovedească că e zonă protejată. Conform studiilor acolo se poate începe dezvoltarea zonei turistice. Au fost făcute studio geologic, a fost cercetat terenul care nu este pe carst. Problema apelor uzate a fost rezolvată printr-un proiect bine pus la punct, astfel încât să nu fie afectată reţeaua hidrologică.”

 

 

Conflict de interese?

 

Consilierul de relaţii publice al investitorului spune că au fost angajaţi unii dintre cei mai reputaţi experţi pentru studiile de specialitate. Între cei care au fost plătiţi de investitori pentru realizarea acestor studii figurează specialişti care fac parte chiar şi din Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni, de la care se cere avizarea investiţiei, precum Gheorghe Coldea, în botanică, sau unii propuşi pentru includerea în acest for, ca Iancu Orăşanu, specialist în hidrogeologie. Reprezentantul grupului de investitori nu vede niciun conflict de interese în această situaţie, susţinând că probitatea profesională a experţilor trece dincolo de aspectele economico-financiare.


Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !