Ruperea CET Distributie este dificila

Ruperea CET Distributie este dificila
ANRSC a suspendat CET-ului licenţa de transport şi distribuţie. Măsura va fi contestată în instanţă.

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a votat ieri retragerea licenţei de trasport şi distribuţie termică a Electrocentrale SA, ne-a informat preşedintele Mircea Matei. Măsura vine în urma a două descinderi ale controlorilor ANRSC, care au ajuns la concluzia că iarna aceasta, Electrocentrale SA a încasat în mod nejustificat în 1.165.953,64 lei. Banii reprezintă costul serviciului de distribuţie prin punctele termice, încasat de la clienţii branşaţi direct la magistrale.

Pentru clienţii regiei, măsura nu aduce nicio modificare în prestarea serviciilor. Măsura este îndreptată mai degrabă împotriva sistemului care guvernează termoficarea în oraş. „În orice condiţii, se asigură continuitatea serviciilor. Dacă rămâne definitivă suspendarea licenţei, Consiliul Local are 90 de zile pentru organizarea unei licitaţii pentru găsirea unui nou operator de transport şi distribuţie”, explică Daniel Ţigan, şef peste sistemul de transport şi distribuţie în Electrocentrale SA.

„Este o decizie abuzivă a ANRSC, care ţine de zona electorală. O vom contesta în instanţă, îndată ce informarea oficială va ajunge la noi”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Dacă rămâne definitivă suspendarea licenţei, Consiliul Local are 90 de zile pentru organizarea unei licitaţii pentru găsirea unui nou operator de transport şi distribuţie.

În această variantă, ca primă soluţie se întrevede cea anunţată de municipalitate şi responsabilii CET încă de vara trecută.

Astfel, în luna august, primarul Ilie Bolojan anunţa că municipalitatea intenţionează să deschidă piaţa de producţie a energiei termice din oraş, astfel încât CET să nu mai aibă monopolul acestei activităţi, ci să existe mai mulţi producători. Pentru aceasta, explica Bolojan, Electrocentrale urmează să fie împărţit în două societăţi distincte.

„Până în primăvară (anului 2012 – n.r.), societatea Electrocentrale se va diviza în două societăţi, una va rămâne exclusiv cu partea de producţie şi cealaltă, având ca acţionar exclusiv Consiliul Local, aşa cum e şi Electrocentrale, se va ocupa de partea de transport şi de distribuţie”, declara primarul, precizând că această a doua societate va cumpăra energie de la mai mulţi producători.

„Societatea de transport şi distribuţie va cumpăra energie de la Electrocentrale, dar şi de la alţi producători, cum sunt Transgex-ul sau Foradex-ul şi alţi producători pe bază de energie geotermală sau alte tipuri de energie, în aşa fel încât pe întreg teritoriul municipiului Oradea să avem un preţ unitar la energia către populaţie”, mai explica edilul-şef.

Tot potrivit acestuia, preţul unic al gigacaloriei urma să fie o medie a preţurilor producătorilor şi a ponderii energiei produse, la care se vor adăuga tarifele de transport şi distribuţie aprobate prin reglementările naţionale.

Vechiul CET, cu datoriile

Articolul „Secretul lui Bolojan”, apărut în presa bihoreană încă din iulie 2011, anunţa ruperea CET. Şi conform schiţei de plan, firma de distribuţie urma să preia reţelele şi să achiziţioneze energie de la orice producător public sau privat. Iar vechiul CET urma să rămână cu marile probleme ale datoriilor la furnizori şi a restanţelor de la consumatori.

Datoriile şi ruperea

Juriştii şi economiştii Primăriei au însă o misiune dificilă, fiindcă CET are încă datorii semnificative faţă de furnizori dar şi credite bancare. Iar scindarea unei societăţi comerciale, fie ea SC Electrocentrale, nu se poate face legal prin pasarea datoriilor la doar una din firmele „pui”. Căci dacă ar fi posibil aşa ceva, orice administrator de firmă cu datorii şi-ar salva patrimoniul, transferându-l pe o firmă nouă, curată, iar datoriile le-ar lăsa pe vechea firmă, care nu ar mai putea fi executată silit.

C.H.

 

 

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !