Rusia ameninţă cu războiul rece

Rusia ameninţă cu războiul rece
Instalaţiile sistemului american de apărare antirachetă, care urmează să fie construite în Cehia şi Polonia, ar putea deveni ţinta armatei ruse, a anunţat un înalt responsabil militar de la Moscova.

Comentariiile generalului Baluievski, făcute în cursul unei conferinţe de presă, constituie cea mai dură luare de poziţie a Kremlinului faţă de acest proiect care a provocat o vie nemulţumire în cercurile politice ruseşti.

În cazul în care se va considera că instalaţiile scutului antirachetă reprezintă o ameninţare pentru securitatea Rusiei, ele vor deveni obiective în scenariul unui conflict ipotetic cu Occidentul. “Rusia va mobiliza forţe strategice pentru a anihila aceste ţinte potenţiale”, a precizat generalul, urmând să fie stabilite dacă mijloacele utilizate vor fi nucleare sau de altă natură.

Comentariile generalului Baluievski vin la numai o zi de la întâlnirea de la Moscova dintre secretarul american al Apărării, Robert Gates, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Administraţia de la Washington afirmă că acest sistem este destinat contracarării unei eventuale ameninţări nucleare venite din Coreea de Nord sau Iran.

Oficialii de la Kremlin s-au declarat profund nemulţumiţi, afirmând că sistemul antirachetă ameninţă să dezechilibreze balanţa puterii militare în Europa.

Gates şi-a continuat turneul diplomatic cu o vizita în Polonia. Potrivit ministrului polonez al Apărării, Aleksander Szczyglo (foto dreapta), scutul antirachetă va contribui la creşterea nivelului de securitate în Europa, fără a preciza dacă se referă şi la pericolul reprezentat de Rusia. În schimb, Gates (foto stânga) a dezminţit orice speculaţii cu privire la această ipoteză.

Componenta europeană a scutului antirachetă presupune instalarea unui radar în Cehia şi a 10 lansatoare de rachete Patriot în Polonia.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase