Rusia deschide o nouă conductă spre Europa

Rusia deschide o nouă conductă spre Europa
Premierul rus Mihail Fradkov şi alţi demnitari străini au participat ieri la Babaievo, în nord-vestul Rusiei, la inaugurarea lucrărilor de construcţie a unui gazoduct care va traversa Marea Baltică.

Noua conducta urmeaza sa asigure în mod direct gazul necesar Germaniei si altor state europene, ocolind rutele de tranzit deja existente, si enervând astfel Polonia si tarile baltice.

Lungimea totala a noului gazoduct va fi de 3.000 de kilometri, dintre care partea ce va fi construita pe uscat, pe teritoriul Rusiei si malul Golfului Finic, va însuma aproape 900 de kilometri. Punctul de pornire al segmentului maritim al conductei va fi statia de compresoare din golful Portovaia (în apropiere de Leningrad).

De aici, ea va patrunde în Golful Finic si va traversa Marea Baltica pâna la orasul german Greifswald. Lungimea segmentului din Marea Baltica va avea aproape 1.200 km, cea de pe teritoriul Germaniei si Olandei, 650 km, iar apoi, spre Marea Britanie, înca 260.

Compania rusa ”Gazprom” si cele germane ”BASF” si ”Ruhrgaz” au semnat, înca de la 8 septembrie, acordul de înfiintare a companiei ruso-germane ”North European Gas Pipeline Company”, unde concernul rus va detine 51% din capital, iar partenerii germani, câte 24,5 procente.

Proiectul a iritat Polonia si statele baltice, care sunt ocolite de noul traseu al gazelor rusesti spre Europa de Vest si au ridicat obiectii legate de impactul constructiei asupra mediului. Gazoductul va intra în functiune în anul 2010.

Sursa: Realitatea.tv