S-a aprobat venirea trupelor SUA

6Comentarii
S-a aprobat venirea trupelor SUA
BUCURESTI – Parlamentul a aprobat, miercuri, cu 257 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi 29 de abţineri, solicitarea preşedintelui interimar Nicolae Văcăroiu privind intrarea şi staţionarea forţelor SUA pe teritoriul României.

BUCURESTI – La şedinţa Parlamentului a participa şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, care le-a cerut parlamentarilor să voteze în favoarea aprobării acestei solicitări.

            Preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu a adresat săptămâna trecută conducerii Legislativului o scrisoare în care solicita aprobarea Parlamentului pentru intrarea şi staţionarea forţelor Statelor Unite ale Americii pe teritoriul României, pentru întreaga perioadă de aplicabilitate a Acordului dintre România şi SUA privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti la 6 decembrie 2005.

             Văcăroiu propunea Parlamentului, de asemenea, aprobarea solicitării părţii americane şi a premierului României ca preşedintele să poată decide suplimentarea cu până la 500 a numărului de persoane aprobat de Parlament, pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile.

            Secretarul de Stat american Condoleezza Rice şi ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu au semnat, în 6 decembrie 2005, la Palatul Cotroceni, Acordul de acces privind stabilirea de facilităţi militare americane în România. La ceremonie au asistat preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. Acordul privind facilităţile militare SUA a fost  ratificat de Senatul României la 20 iulie 2006.

             Acordul dintre România şi SUA privind facilităţile militare americane de pe teritoriul românesc cuprinde obligaţiile părţilor în sfera politico-militară şi de securitate, în sectorul financiar-bugetar, al serviciilor şi utilităţilor publice, precum şi prevederi şi implicaţii cu caracter juridic. Totodată, acordul reglementează şi coordonatele şi cadrul de interacţiune al autorităţilor române cu Comandamentul forţelor SUA şi obligaţiile reciproce în procesul de punere în practică a documentului.

             Locaţiile avute în vedere de partea americană sunt poligonul de instrucţie Smârdan, poligonul de instrucţie şi rampa de îmbarcare-debarcare Babadag, baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi poligonul de instrucţie Cincu.

             Colonel John Ingham, şeful Biroului pentru Cooperare Militară româno-americană în Domeniul Apărării Bucureşti, a declarat, la 8 decembrie 2006, că un număr de 1.500 de militari americani sunt aşteptaţi la Mihail Kogălniceanu, iar statul american va cheltui 34 de milioane de dolari pentru modernizarea cazărmii care a aparţinut Brigăzii 34 Mecanizată de la Mihail Kogălniceanu, unde se vor instala trupele americane.

             Militarii americani vor proveni din baze din SUA şi Europa şi vor fi rotiţi periodic. Până în 2008, numărul militarilor cazaţi la Mihail Kogălniceanu va ajunge la 1.500, iar aceştia se vor antrena în poligoanele de la Babadag şi Cincu.

             În baza de la Mihail Kogălniceanu vor staţiona şi aparate de zbor americane de tip F15, F16 şi A10. Numărul acestora va fi între 14 şi 18.

Cristian Horgos6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor