S-a constituit Comisia județeană de etică

De Crina Dobocan
1Comentariu
S-a constituit Comisia județeană de etică
© Alin Novac-Iuhas a vorbit despre Comisia județeană de etică
La nivelul județului Bihor va funcționa, începând cu această săptămână, Comisia județeană de etică.

Aceasta este alcătuită din 9 membri (4 cadre didactice, 2 reprezentanți ai părinților și 2 reprezentanți ai ONG-urilor care au activitate de cel puțin 3 ani în învățământul preuniversitar, respectiv consilierul juridic al IȘJ Bihor) și are rolul de a analiza situațiile în care dascălii au un comportament incompatibil cu calitatea de dascăl. Structura a fost înființată în conformitate cu prevederile Legii educației naționale, membrii ei fiind propuși de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bihor (forul de conducere județeană).
Noua structură va coordona și monitoriza aplicarea normelor de conduită morală și profesională în activitățile de învățământ.
„Este un contract moral între părinți, elevi, personalul din unități/instituții de învățământ, inspectorate școlare, Case ale Corpului Didactic, contribuind la coeziunea personalului și la formarea unui climat educațional bazat pe cooperare și competiție după reguli corecte”, a spus șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor (IȘJ), Alin Novac-Iuhas.

Cei care se pot adresa Comisiei județene de etică sunt elevii, părinții, profesorii, precum și orice persoană care are informații despre comportamentul imoral al unui profesor. Comisia le va analiza și va propune sancțiuni. În curând, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Bihor vor fi comunicate adresele și telefoanele la care bihorenii pot face sesizări. Totodată, comisia se va autosesiza în cazul unor apariții media care vor dezvălui comportamente inadecvate ale dascălilor.

„Concret, noi ne vom întâlni o dată pe lună într-o ședință ordinară și, ori de câte ori este nevoie, în ședințe extraordinare. Se vor numi echipe de investigare care vor avea acces în școli și vor stabili o stare de fapt. Pe urmă, se va face un raport. Dacă încălcarea codului de etică este minoră, spune regulamentul, vom încerca o împăcare amiabilă între părți sau facem, cel mult, o atenționare colegială. Dacă constatăm, prin decizie, că este o abatere disciplinară gravă, vom sesiza Consiliul de Administrație al unității de învățământ, pentru a declanșa procedura de răspundere disciplinară și o vom sancționa (cu observație scrisă, avertisment, diminuare salariu, interzicere de a ocupa o funcție, mergând până la desfacerea contractului de muncă). Ultimul articol din Codul de etică spune: «Nerespectarea prevederilor prezentului cod constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legislației în vigoare»”, a arătat Teodora Mănoiu, juristul IȘJ Bihor.

Pentru a le fi clar tuturor cadrelor didactice cum trebuie să se comporte față de elevi, părinți sau colegi, Ministerul Educației Naționale a elaborat un Cod de etică al profesorilor din învățământul preuniversitar. Orice sesizare privind abateri de la principiile acestuia va fi analizată de membrii Comisiei județene de etică.

Activitatea Comisiei județene de etică se va desfășura respectându-se principiul confidențialității.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor