S-a dat startul cadastrului naţional gratuit

De Simona Albinaru
1Comentariu
S-a dat startul cadastrului naţional gratuit
Fiecare comună, oraș, municipiu poate primi un total de maximum 135.000 de lei pentru cadastrare.

Primăriile sunt așteptate să își ridice banii dedicați Programului Național de Cadastru și Publicitate 2016. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a stabilit deja sumele care pot fi plătite fiecărei comunități. Locuitorii sunt obligați să permită accesul pe proprietate.

Fiecare persoană fizică sau juridică autorizată să execute lucrări de cadastru va avea la dispoziție o aplicație informatică gratuită prin care se vor genera documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Locuitorii sunt obligați să permită accesul specialiștilor pe proprietate, să prezinte actele imobilelor, terenurilor, să verifice împreună cu specialiștii informațiile în momentul în care sunt publicate documentele tehnice cadastrale.

În cazul în care proprietarii nu participă activ, cadastrarea se va face și fără acordul lor. Specialiștii vor face măsurătorile cu ajutorul reprezentanților primăriei. Conform ghidului de desfășurare, fiecare localitate trebuie să plătească din fonduri proprii lucrările, pentru ca toate cheltuielile să fie decontate de către ANCPI după recepția lucrării și deschiderea cărților funciare și intabularea imobilelor.

Valoarea Programului Național de Cadastru este de 1,3 miliarde de euro. Din aceasta, 300 de milioane de euro vor fi acoperite din fonduri europene, iar 912 milioane de euro sunt plătite din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor