S-a dat startul la Programul „Rabla 2016”

4Comentarii
S-a dat startul la Programul „Rabla 2016”
Programul de anul acesta are două direcţii: „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”.

Cine are o maşină veche şi vrea să o schimbe cu una nouă primeşte ajutor de la stat. Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Național – Rabla Clasic 2016, a demarat pentru persoanele fizice, marţi, 14 iunie.

Două direcţii

Protrivit informaţiilor furnizate de Administraţia Fonsului de Mediu, anul acesta, programul este gândit în două direcţii. Prima direcţie, „Rabla Clasic”, deja cunoscută de populație, prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziția unui autovehicul nou câtă vreme își casează autovehiculul vechi, și „Rabla Plus”, program nou, prin care este stimulată achiziția unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi. Obligația casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanțarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul „Rabla Clasic”.

Eco-bonus

Pentru acest an, bugetul alocat celor două Programe este de 220 milioane de lei. Din aceștia, 75 milioane de lei sunt alocate extensiei „Rabla Plus”, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora. Pentru „Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situații: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situația în care românii aleg să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, sau un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanțare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul mașinii noi.

În cazul „Rabla Plus”, românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid, sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100% electrice.

Programul „Rabla Plus” este programat să demareze până la sfârșitul acestei luni. În prezent, producătorii se află în procedură de validare. În cazul acestui Program dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi, condiția fiind impusă doar în cazul cumulării celor două programe. Cele două axe ale programului pot fi accesate de populație separat sau combinat. În situația în care un cetățean deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei cât și ecotichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor estimează că anul acesta, prin programul Rabla 2016 vor fi scoase din circulație aproximativ 20.000 autovehicule poluante. În ceea ce privește achiziția de mașini electrice sau electric-hibride, bugetul este gândit astfel încât să poată fi ajustat în funcție de cerere.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor