S-a depasit faza extensiva

De Cristian Horgoș
1Comentariu
La înmânarea unui carnet de student simbolic
La înmânarea unui carnet de student simbolic
Conducerea Universităţii a subliniat că s-a depăşit faza de dezvoltare extensivă, anunţ salutat de edilul Oradiei.

Sala de Jocuri Sportive a Universităţii Oradea s-a umplut luni, la deschiderea noului an, de profesori şi studenţi boboci. Rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului – Sorin Curilă, prorectorul Sorin Şipoş, preşedintele studenţilor – Răzvan Tau, primarul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Ioan Micula au urcat la prezidiu pe piesa muzicală a asistentului univeristar Ovidiu Iloc, creaţie propusă a deveni imnul Universităţii. A urmat „Deşteaptă-te Române” şi un moment de reculegere în memoria primului rector, Teodor Maghiar.

În deschidere, rectorul Bungău a arătat un ton optimist: „Este remarcabil şi onorant pentru noi să ne aflăm în primele 20 de universităţi din România, păstrându-ne dreptul de a desfăşura studii universitare de licenţă, masterat şi doctorat. Dintre cele aproximativ 100 de universităţi de stat şi particulare, evaluate conform criteriilor şi standardelor europene, UO se află pe locul 19, lucru care scoate în evidenţă calitatea actului educativ şi a cercetării ştiinţifice din Universitatea noastră”.

Pe „creşterea calităţii”

Apoi, preşedintele Senatului – Sorin Curilă a evidenţiat concurenţa dintre universităţi, amplificată de Legea Educaţiei, care asigură finanţare mărită universităţilor din topul clasamentului naţional. „E de datoria noastră să găsim o cale ca Universitatea din Oradea să conteze ca universitate de prim rang”, a spus Curilă. Acesta a mai subliniat că, tot potrivit Legii Educaţiei, e primul an când se schimbă structura conducerii Universităţii. În sensul că rectorul şi nicio altă persoană cu funcţie de conducere executivă nu mai face parte din Senat, ci există un contract de management între rector şi acest for.

„Universitatea Oradea a ieşit din etapa de dezvoltare extensivă şi intră în competiţie pentru creşeterea actului de educaţie şi cercetare. Vor performa doar programele de studii care vor dovedi că pot trimite pe piaţă specialişti. Cercetarea ştiinţifică trebuie să fie aplicativă fiindcă viitorul Oradiei se leagă de performanţele studenţilor”, a mai spus Curilă.

Ideea a fost completată de primarul Ilie Bolojan: „Mă bucur că strategia urmăreşte trecerea de la dezvoltarea extensivă la creşterea calităţii. De modul în care Universitatea îşi va face treaba ţine dezvoltarea Oradiei”, a spus primarul.

Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a amintit că Oradea are „o unitate relativ tânără în constelaţia centrelor universitare de tradiţie” şi că „de studenţi şi cadre universitari depinde prestigiul instituţiei”.

Subprefectul Cristian Bitea şi-a exprimat încrederea că „deşi e un moment în care anul universitar începe fără prezenţa omenească a rectorului fondator Teodor Maghiar, veţi găsi resursele necesare pentru a consolida rolul şi locul Universităţii”.

Vocile studenţilor

Studentul Răzvan Tau le-a dorit colegilor boboci ca, la finalul studiilor, să fie mândri că au absolvit la Oradea şi a cerut spriji autorităţilor locale pentru abonamente cu reducere la OTL şi lobby la Ministerul Culturii pentru o Casă de Cultură a Studenţilor

O intervenţie care a atras atenţia studenţilor a avut-o preşedintele CCI – omul de afaceri Ioan Micula.

După discursuri, toţi cei 15 decani au înmânat simbolic un carnet de student iar „boboaca” Ioana Lupuţa a transmis că studenţii din primul an „se bazează pe ajutorul profesorilor şicolegilor mai mari”.

În final, s-a aplaudat miniconcertul studenţilor de la Muzică.

Micula: Sper sa mai angajez absolventi

Salutul rectorului, la deschidere

 

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor