S-a deschis Search and Rescue la Sântion

14Comentarii
S-a deschis Search and Rescue la Sântion
Primul complex destinat salvărilor din orice situaţie de urgenţă din România a fost inaugurat sâmbătă la prânz, la Sântion.

În prezenţa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, a subsecretarului de stat Raed Arafat, a reprezentanţilor instituţiilor colaboratoare, ai autorităţilor locale şi judeţene şi ai unităţilor sanitare orădene, sâmbătă, la Sântion s-a deschis Centrul de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori, cunoscut deja bihorenilor, din mediatizarea efectuată în ultima jumătate de an sub numele de „Search and Rescue” (Caută şi salvează). Iniţiatorii proiectului, medicii Mihai Botea şi Hadrian Borcea, au prezentat, pe scurt, scopul acestui complex: cel de pregătire în situaţii de urgenţă de orice fel a celor care lucrează în urgenţă: personal medical, pompieri, salvatori montani. Proiectul a fost realizat din fonduri Phare, este transfrontalier şi vizează şi colaborarea salvatorilor români cu cei maghiari în vederea intervenţiilor pe teritoriile celor două ţări, atunci când se impune.

De la Mash

Ideea acestui proiect a apărut prin 2001 când „o echipă de studenţi s-a gândit să se distreze interactiv şi să înveţe. Aşa s-a născut MASH (Medical Adventure School in Holiday)”, a relatat dr. Borcea, marcând şi momentul când medicul rezident Mihai Botea a avansat ideea unui centru unde aceste activităţi de instruire să se permanentizeze. Împreună cu col. Claudiu Zoicaş de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ideea a prins viaţă, astfel că primul centru de instruire transfrontalier din România a putut fi înfiinţat.

Ministrul Cseke Attila, subsecretarul de stat Raed Arafat, dar şi reprezentanţii Prefecturii şi ai pompierilor din Berretyoujfalu au felicitat iniţiatorii şi managerul de proiect.

De la masa prezidiului au lipsit reprezentanţii de Primăria Oradea şi ai Universităţii Oradea, aceştia fiind însă prezenţi în sala Complexului din Sântion. Rectorul Cornel Antal a felicitat gazdele recunoscând o părere de rău pentru faptul că acest complex nu s-a putut realiza în campusul universitar, aşa cum s-ar fi încercat la debutul acestui proiect.

Cu ocazia inaugurării acestui prim centru de tip „Caută şi salvează”, a fost lansată şi prima revistă cu acelaşi profil, din România, numărul 1 intitulându-se: „Jurnalul de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale”.

O.Ş.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor