S-a deschis sezonul la pneumonii

ORADEA – Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, prin vocea dr. Zoia Bitea, director adjunct, spune să stăm liniştiţi deoarece la nivelul judeţului Bihor numărul de cazuri de pneumonii ori cel al infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) se află la nivelul pragului aşteptat pentru această perioadă.

În acelaşi timp, Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile a informat Ministerul Sănătăţii că în cea de-a doua săptămână a acestui an numărul de cazuri de pneumonii şi IACRS cât şi numărul de cazuri de gripă se află sub valorile maxime aşteptate comparativ cu valorile calculate în ultimele cinci sezoane neepidemice de supraveghere. Astfel, în perioada 7 – 13 ianuarie, la nivel naţional s-au înregistrat aproximativ 17.050 de cazuri de pneumonie şi 42.380 cazuri de IACRS.

De asemenea, s-au înregistrat şi opt cazuri clinice de gripă din care trei au fost internate: cinci cazuri în Bucureşti şi trei în judeţul Cluj. „Aceste opt cazuri de gripă sunt suspiciuni clinice pe baza simptomelor manifestate de pacienţi, fără a exista confirmare din partea laboratoarelor” se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Tocmai din această cauză, dar şi la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conducerea MS-ului a declarat că se va continua şi în luna februarie campania gratuită de vaccinare antigripală a populaţiei la risc.

Aglomeraţie în spitale

Şi totuşi în această săptămână, camera de gardă din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea a fost asaltată de zeci de bolnavi, atât adulţi cât şi copii. „Există multe cazuri de bronşite, pneumonii. Bunăoară joi am avut în jur de 23 de internări şi cam tot atâtea consulturi. La fel şi la copii. În fiecare an, în această perioadă creşte numărul de cazuri însă anul acesta de vină au fost şi variaţiile de temperatură.

Ceea ce ne-a îngrijorat mai mult a fost faptul că au existat mulţi adulţi şi copii care s-au prezentat la noi cu febră mare, până la 39 de grade Celsius”, susţine dr. Lavinia Davidescu, directorul medical al spitalului. Şi la cabinetele medicilor de familie a fost nebunie.

„În această săptămâna am avut mulţi pacienţi. Pneumonii, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, de toate. Variaţiile de temperatură au fost foarte periculoase în această perioadă. Persoanele mai sensibile au fost afectate foarte tare. În această categorie se încadrează şi persoanele cardiace. Au fost multe persoane cu tulburări de ritm, cu variaţii tensionale”, afirmă dr. Uitz Gyongyi, medic de familie.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !