S-a împărţit sărăcia la CJ Bihor

5Comentarii
S-a împărţit sărăcia la CJ Bihor
Conform aşteptărilor, bugetul pe 2010 e mai „subţire” ca cel precedent. Şi nu sunt prognoze optimiste.

Într-un interviu acordat publicaţiei noastre în luna ianuarie, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, se plângea de criza economică şi de modul brutal în care aceasta afectează instituţia pe care o conduce. Capul administraţiei judeţene făcea o proiecţie destul de pesimistă în ceea ce priveşte anul curent. Iar aceasta s-a adeverit prin proiectul de buget pus ieri pe masa consilierilor judeţeni.

Bugetul propriu al Consiliului Judeţean pe 2010 e de 254.505.000 lei noi. Adică mai mic cu 5,5 milioane RON decât previzionau iniţial economiştii CJ şi cu 7,5 milioane mai mic decât anul trecut. Rămâne de văzut dacă se va şi reuşi încasarea acestor sume prinse în bugetul pe anul curent.

Bugetul pe 2009, prognozat de CJ Bihor şi realitatea încasărilor ulterioare, lună de lună, a provocat suspine la vârful administraţiei judeţene. Şi poate nu doar acolo… Prognoza pentru 2010 e mai pesimistă decât cea de anul trecut. Rămâne însă de văzut dacă nu cumva se va recurge la rectificări negative.

Clubul FC Bihor e afectat direct de criza economică. Alocaţiile bugetare i-au cam ocolit pe fotbalişti, aspect previzibil, de altfel. Şeful CJ Bihor, Radu Ţîrle, declara nu demult pentru JB că FC Bihor nu reprezintă o prioritate pentru el, ci celelalte instituţii din subordinea Consiliului Judeţean. Nu de alta, dar Ţîrle nu-şi dorea pe conştiinţă şomeri…

 

Puţin pentru FC Bihor

 

Ieri s-au alocat pentru FC Bihor doar 300.000 RON (miliarde de lei vechi). Şi nu e deloc sigur că suma se va suplimenta pe parcursul anului. Consiliul Local Oradea va vota mâine bugetul municipiului. Executivul avea prinşi pentru FC Bihor un milion de lei noi (10 miliarde RON). Însă sunt şanse ca şi această sumă să fie micşorată până la ora şedinţei.

Revenind la bugetul CJ Bihor, iată cum s-a alcătuit bugetul pe anul în curs: 80,7 milioane reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit, 105,1 milioane – sume defalcate din TVA, 65,9 – subvenţii de la bugetul de stat şi abia 2,74 milioane RON reprezintă veniturile proprii ale administraţiei judeţene. În total, un buget de 205,5 milioane de lei noi.

Prea puţini din aceşti bani vor merge pe investiţii. Marea majoritate a fost distribuită pentru cheltuielile de fiecare an din judeţ.

În ceea ce priveşte investiţiile, acestea sunt executate din mega-creditul contractat cu BCR de către administraţia Kiss şi cheltuit acum sub preşedinţia lui Radu Ţîrle. E vorba despre reabilitarea fostei Garnizoane, ce va servi drept sediu nou pentru Muzeul Ţării Crişurilor şi reabilitarea unor drumuri din judeţ.

În altă ordine de idei, ieri a fost validat un nou consilier judeţean: fostul şef de la Ape-Crişuri, Dorel Dume (PDL). Acesta îl înlocuieşte pe Ştefan Dulău, care a trecut de la PDL la PSD în toamnă, pierzându-şi, astfel, statutul de consilier judeţean.

Calin Corpas5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor