S-a încheiat „Luna Plantării Arborilor”

De Simona Albinaru
3Comentarii
S-a încheiat „Luna Plantării Arborilor”
36 hectare au fost împădurite în ultima perioadă în judeţul Bihor.

În perioada „Lunii Plantării Arborilor”, Direcţia Silvică Bihor a desfăşurat, prin implicarea ocoalelor silvice sau prin implicare directă, numeroase acţiuni de propagandă silvică şi/sau ecologică.

Între aceste acţiuni se numără și plantarea de puieţi forestieri în fond forestier cu copii preşcolari, şcolari în ciclurile primar, gimnazial şi chiar liceal. Astfel de acţiuni au fost desfăşurate în raza ocoalelor silvice Aleșd, Oradea, Sudrigiu şi Tinca.

Participarea a fost extrem de numeroasă, la fiecare dintre acţiuni participând între 25 şi 120 de copii. La final, participanţilor li s-au oferit diplome de participare.

Astfel, DS Bihor a coordonat și desfăşurat mai multe astfel de acțiuni în perioada 27.03.-15.04.2017. „În data de 27 martie i-am avut alături de noi pe angajaţii DS Bihor și ai Ocolului Silvic Aleşd, la iniţiativa lor, peste 50 de membri ai TSD Bihor, la o acţiune specifică perioadei, de plantare de puieţi forestieri pe Valea Huţii, Lugaşu de Sus. În data de 31 martie a avut loc probabil cea mai amplă acțiune de plantare desfășurată în acest an. În parteneriat cu SC Inteva Products Salonta SRL, punct de lucru Oradea, și cu acceptul Primăriei Ineu – proprietarul terenului, s-a realizat

plantarea unui hectar de pădure – 5.000 de puieți forestieri din speciile gorun, cer și cireș. La acțiune au participat 128 de angajați ai societății aminitite și au lucrat cu mare plăcere și interes, supravegheați îndeaproape de cei 7 angajați ai Direcției Silvice Bihor, care au fost de față”, spun reprezentanţii DS Bihor.

plantare-copaci-2

De asemenea, în data de 05.04.2017, angajații Ocolului Silvic Aleşd au avut bucuria şi plăcerea de a avea alături colectivul clasei a VI-a A de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, îndrumat de doamna dirigintă, prof. Melinda Coriteac. Cu acest prilej au fost prezentate, teoretic şi practic, de către cadrele tehnice silvice şi însuşite cu plăcere şi atenție de către copii, noțiuni privind plantarea puieților din diverse specii forestiere.

Bilanţ

„Am convingerea că a fost unul dintre cei mai prolifici ani în astfel de acțiuni din ultima perioadă. Dorim să le mulțumim tuturor partenerilor, cadrelor didactice, dar în mod deosebit copiilor, pentru participare și pentru implicarea lor în acțiunile de plantare întreprinse de Direcția Silvică Bihor și ocoalele silvice din structura sa în această perioadă”, a precizat Adrian Jurcău, directorul DS Bihor.

În plan tehnic, în această perioadă Direcţia Silvică Bihor a realizat, din programul anual de regenerare a pădurilor, în proporție de 99%, 276 ha de regenerări dintr-un program de 278 ha. Din regenerările menţionate, 240 ha reprezintă regenerările naturale, realizând o depășire cu 8 ha față de programul pentru anul 2017 de 232 ha, iar 36,0 ha împăduriri față de 40 ha, cât reprezintă programul direcției pentru 2017. Au mai rămas de realizat câteva hectare de împăduriri în zona de munte, unde nu s-a putut interveni până la această dată, datorită condițiilor meteo improprii (stratul de zăpadă persistă).

Pădurarii bihoreni estimează pentru finele campaniei de regenerare din primăvara 2017 o depășire a programului de împădurire cu circa 4 hectare.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor