S-a născut a doua oară

ORADEA – „Parcă m-am născut din nou. Acum văd viaţa cu alţi ochi. Contează să zâmbeşti. Mă bucur de ploaie, mă bucur de soare. Mă bucur chiar şi atunci când trebuie să aştept tramvaiul minute în şir sau când mă cert cu soţul.

Am prins gustul pentru viaţă. Sunt fericită că trăiesc!”. Nu este vorba despre o lecţie de viaţă susţinută de vreo personalitate locală. Sunt trăirile intense ale unei orădence de 38 ani, de condiţie modestă, care însă se deosebeşte de oamenii simpli prin curajul pe care l-a avut de a înfrunta moartea.

Diagnosticul cumplit….
Povestea Mariei Trebencz a început în urmă cu doi ani. Într-o zi şi-a descoperit din întâmplare un mic nodul la sânul drept. „Nodulul era cât o bobiţă de piper. Nu aveam nici o educaţie medicală, însă ştiam că ceva este în neregulă. Cum şi soţul meu a insistat foarte mult, mi-am luat inima în dinţi şi m-am prezentat la medicul oncolog”, îşi aminteşte Maria.

După ce a văzut rezultatele examenului ecografic, dr. Lucia Milian, şefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean, a sfătuit-o să se programeze la operaţie. „Mi s-a spus că dacă va fi nevoie, mi se va tăia şi sânul. Totul s-a desfăşurat foarte repede. O dată însă ce m-am trezit din operaţie am realizat ce mi s-a întâmplat de fapt. Primele mele gânduri au fost: «Am cancer! O să mor!»”, ne mărturiseşte, îngrozită şi acum, Maria.

Avându-l alături însă tot timpul pe soţul ei, dar şi personalul medical care a încurajat-o zi şi noapte, lupta Mariei a devenit mai uşoară. Mai ales că trebuia să treacă încă printr-o operaţie la ovare. Nu mai putea să aibă ciclu menstrual. Prin exces de hormoni, boala putea să apară din nou. Orice pericol trebuia îndepărtat.

Lupta Mariei nu a rămas fără ecou printre cunoscuţi. Toţi o admiră pentru curajul ei şi multe prietene îi cer sfatul. „Maria ne-a oferit o lecţie de viaţă tuturor dintre noi. Nu ştiu dacă aş fi reuşit la fel de bine să trec prin ce a trecut ea”, afirmă cu multă admiraţie în glas Cristina Arinton, o prietenă apropiată a Mariei. „Multe colege sau vecine vin la mine şi îmi cer sfatul atunci când au unele suspiciuni privind sănătatea lor. Pe toate le sfătuiesc că trebuie neapărat să meargă la medicul specialist, până nu este prea târziu. Trebuie să crezi în şansa ta…”, spune convinsă Maria.

În loc de cuvinte, fapte
Am dorit să cerem şi părerea medicului chirurg care a reuşit să o salveze pe Maria. Cunoscut atât în mediul medical, dar şi printre pacienţi, ca fiind o persoană foarte modestă când vine vorba de realizările sale, domnul doctor nu a dorit să apară nici măcar cu numele. „Pentru mine faptele sunt mai importante decât cuvintele. Nu doresc să apar în nici un fel. În cazul Mariei mi-am făcut doar datoria, ceea ce ţinea de profesia mea de medic”, ne-a declarat medicul.

La final, Maria doreşte să-i mulţumească prin intermediul nostru. „A reuşit să-mi redea viaţa. Cuvintele nu ştiu dacă ar putea cuprinde toată mulţumirea pe care i-o datorez, atât domnului doctor cât şi doamnei doctor Milian, întregului colectiv medical care s-a ocupat de mine, cât şi doamnei psiholog Corina sau familiei mele”, îşi încheie Maria povestea. O poveste care ar trebui să devină o lecţie de învăţătură pentru toate femeile care au unele suspiciuni privind starea lor de sănătate, însă le este teamă să treacă pe la medic. Maria doreşte să le impulsioneze prin povestea ei, să le dea curajul de a păşi dincolo de pragul cabinetului medical…

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !