S-a redeschis Parcul Copiilor

De A.S.
Reactualizat la:
S-a redeschis Parcul Copiilor
Parcul Copiilor din Timişoara a fost redeschis vineri, de 1 iunie, după şapte ani de aşteptări şi investiţii de peste 2 milioane de euro, chiar dacă lucrările de reamenajare nu sunt încă gata complet. Parcul a fost luat cu asalt de lume, şi în special de copii, la deschidere. Principalele atracţii pentru cei mici au fost caruselul, trenuleţul, „Satul indienilor”, un loc unde copiii se pot plimba cu canoele, şi toboganele.

Parcul Copiilor s-a umplut de copii încă de dimineaţă. Inaugurarea s-a făcut cu alai de preoţi, tăieri de panglică şi porumbei albi. Parcul a fost redeschis după circa şapte ani, timp în care a fost lăsat în paragină, refacerea obiectivului fiind blocată în urma unor conflicte între primărie şi prefectură pe această temă. În cele din urmă au fost demarate lucrările de reabilitare şi s-au adus jocuri din Elveţia şi Germania, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

Tematica parcului este „Joaca în natură, cu natura”, iar acesta cuprinde 23 de zone, pentru copii din diferite categorii de vârstă.

Copiii au la dispoziţie în parc un mini-teren de golf, un carusel, şezlonguri, tobogane, chiar şi un far-tobogan, un labirint, un mic trenuleţ, o zonă unde se pot plimba cu canoele pe un canal, denumită „Satul indienilor”, o zonă unde îi pot întâlni pe piticii Albei ca Zăpada, jocuri de căţărat şi altele.

Sunt câteva zone de interes. Este în primul rând caruselul, care se află în apropiere de amfiteatru. În partea dreapta avem o zonă în care copiii, cei mici, pot să desfăşoare activităţi în aer liber, să se joace şi să înveţe în acelaşi timp ce este natura, mai avem o zonă cu mirodenii, una cu plante exotice, cu lavandă şi altele. În partea centrală, în zona tunelului, avem un loc mai deosebit, „Satul indienilor”, care beneficiază şi de un traseu cu bărcuţe, de fapt nişte canoe. Satul va fi populat în perioada următoare şi cu alte lucruri, deocamdată avem căsuţe, căluţi şi bărcuţe. În apropiere avem „Pădurea Întunecată”, un loc în care copiii pot să treacă dintr-o parte în alta a unei închipuite mlaştini, copiii mai pot să joace şah şi ne îndreptăm spre zona cu tobogane, va fi şi o mică gară, care urmează să fie montată, din care va pleca trenuleţul, mai avem o zonă elastică şi un far cu tobogan dublu”, a explicat şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Vasile Ciupa.

Chiar dacă parcul a fost redeschis, lucrările nu sunt încă gata complet, recunosc autorităţile locale. Nu s-a făcut încă nimic cu tunelul prin care trecea fostul trenuleţ din parc şi fosta clădire unde era labirintul cu oglinzi, care ar fi trebuit să fie transformată într-o cetate, conform planurilor prezentate de autorităţile locale în urmă cu câteva luni, nu există încă nicio cofetărie şi nicio altă unitate de alimentaţie publică, iar terasa amenajată pe malul canalului Bega nu a fost încă deschisă.

Parcul este la început, sunt încă piese care se vor monta în perioada următoare, iar terasa urmează să fie concesionată odată cu instalarea noului consiliu local. Pentru clădirea cu oglinzi noi am făcut o expertiză care dovedeşte că are o bună structură de rezistenţă, ea va fi placată cu ziduri de cetate, urmând să devină cofetărie-patiserie şi un loc în care se vor putea serba onomastici şi alte evenimente tematice. Şi la tunel s-a făcut o expertiză şi s-a dovedit că e bine să rămână, urmând ca aici, în 3 sau 4D, cu o nouă tehnologie, să fie un tunel al groazei sau să fie o zonă în care copiii să poată vedea diverse lucruri de interes, de la poveşti la acvarii. Acest lucru înseamnă o nouă investiţie. Trebuie să mai punem în valoare câteva zone, cum ar fi cea dinspre terasă şi Bega”, a adăugat directorul de la Mediu. Chiar dacă mai sunt lucrări de făcut, acesta a precizat că parcul nu va mai fi închis.

Ciupa a dezvăluit şi că se intenţionează achiziţionarea unui al doilea trenuleţ, pentru copiii mai mari. Problema este că unele jocuri care ar fi trebuit să ajungă în parc nu au fost livrate…

Nu s-a negociat fiecare piesă în parte, au fost cumpărate la pachet. (…) Urmează să discutăm cu producătorul care nu a respectat contractul, este vorba de o firmă din Elveţia. Au fost şase piese, valoarea lor cu TVA cu tot ajungea undeva la 450.000 de euro. Toate au fost la pachet, trenuleţul, totemul cu bărcuţele din Satul indienilor, caruselul şi mai trebuia încă un joc Jo-Jo, un fel de carusel care merge pe orizontală la 12 metri, şi încă două piese mai simple. Din păcate, unele nu au fost livrate conform contractului. Urmează să decidem ce vom face în continuare”, a mai declarat directorul Direcţiei de Mediu.

De altfel, unii timişoreni s-au declarat încântaţi de modul în care a fost reamenajat parcul, dar ne-au spus că îl consideră cam sărăcăcios.

Este foarte frumos ca amenajare, excepţional este, dar puteau totuşi să îl facă cu un pic mai multe, pentru că parcul este mare şi se putea face. Şi mai ales trenuleţul ăsta, care e aşa mic… Înainte era un tren mai mare care mergea prin tunel, puteau să facă, dar e ok că au făcut şi atât că de câţiva ani tot stă parcul închis. Îmi place foarte mult, este foarte frumos amenajat, cu gust, numai că putea să facă mai multe chestii pentru copii”, ne-a spus Maria Gheorghe, o vizitatoare de vârsta a treia.

Lucrările au costat peste 2 milioane de euro, potrivit directorului de la Horticultura, Andrei Drăgilă, care s-a ocupat de lucrări împreună cu societăţile Drufec şi Cons Electrificare. Un aport important l-au avut deținuții de la Penitenciarul Timișoara.

Intrarea este gratuită deocamdată, şeful Direcţiei de Mediu precizând că va rămâne la latitudinea viitorului consiliu local să stabilească dacă va fi introdusă o taxă de intrare şi valoarea acesteia, dar că se ia în calcul şi renunţarea la garduri şi transformarea acestei zone într-una cu acces liber.

Parcul Copiilor va fi deschis de marţi până duminică între orele 10.00-20.00, lunea fiind închis, au anunţat reprezentanţii primăriei.

Robu şi-a făcut campanie la intrarea în parc

În parc au fost organizate diferite activităţi cu ocazia redeschiderii, de la demonstraţii de dans şi arte marţiale la ateliere de creaţie, de modelaj în lut şi multe altele.

Dacă ţărăniştii din fruntea primăriei au tăiat panglica, liberalii au considerat că redeschiderea parcului ar fi un moment oportun pentru a-şi face campanie. Un grup de persoane a împărţit baloane colorate, pixuri, şepci şi fluturaşi cu numele lui Nicolae Robu, candidatul USL pentru Primăria Timişoara, la intrarea în parc.

Părerea mea este că parcul trebuia realizat cu mulţi ani înainte… Noi ne-am fi aşteptat la lucruri mult mai spectaculoase ţinând seama de investiţia care a fost în parc. Nici materiale văd că nu se dau, nu se dau baloane, nu se dau bomboane, spectacolul este gratuit oferit de asociaţiile care au venit pe anumite criterii, se ştie cum se dau proiectele prin primărie. Îmi pare foarte rău că spun acest lucru, îl spun din experienţă pentru că am şi eu un teatru privat care nu a fost ajutat deloc. (…) Suntem pe domeniul public, suntem în campanie electorală, până la urmă fiecare are voie să spună şi să facă ce doreşte, iar la vot poate să aleagă pe cine pune ştampila”, a afirmat Daniela Mariş, de la Teatrul Iulia, una dintre susţinătoarele lui Robu.

 

Program special de 1 iunie in Parcul Copiilor din Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !