S-a scumpit energia electrică

2Comentarii
S-a scumpit energia electrică
BUCUREŞTI – Începând de duminică, energia electrică se scumpeşte cu aproape 4 procente. Astfel, preţul electricităţii livrate consumatorilor captivi va creşte în medie cu 3,95%, din cauza reducerii producţiei de energie hidro şi a scumpirii combustibililor.

Conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de la 1 aprilie, factura la electricitate a populaţiei, care consumă lunar 100 KWh, va creşte cu aproximativ 1,2 – 1,5 lei.

Săptămâna trecută, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis ajustarea preţului la energia electrică din mai multe cauze. Printre acestea se numără creşterea preţurilor la combustibili, cărbunele scumpindu-se în medie cu 8% şi creşterile probabile ale preţului gazului metan, destinat consumului industrial în 2007.

Regimurile hidrologice reduse, din ultimul trimestru al lui 2006 şi anticipate pentru întreg anul 2007 atât pe Dunăre, dar şi pe râurile interioare, cât şi introducerea mecanismului reglementat pentru plata capacităţilor de producţie sunt alte cauze ale creşterii tarifelor.

Potrivit ANRE, scumpirea a fost cauzată şi de creşterea costurilor cu transportul pe calea ferată şi a cheltuielilor de tratare a apei de răcire din termocentrale, precum şi de creşterea salariului minim pe economie, dar şi de compensarea efectelor pieţelor centralizate (piaţa pentru ziua următoare şi piaţa de echilibrare).

Din decembrie anul trecut şi până în februarie anul acesta, cărbunele s-a scumpit în medie cu 8 procente. Ultima majorare a preţului la energia electrică a fost de aproape 5 procente şi a avut loc anul trecut pe 1 decembrie.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor