S-a stins din viata Petru Umanschi

De Zoltan Varga
Reactualizat la:
S-a stins din viata Petru Umanschi
Cunoscutul critic muzical, jurnalist, realizator de emisiuni radiofonice şi TV, Petru Umanschi s-a stins din viaţă în cursul zilei de joi, 29 martie, la Timişoara.

Petru Umanschi a fost un muzicolog, istoriograf de muzică pop-rock, critic muzical, realizator de emisiuni de radio şi televiziune, instrumentist-percuţie şi profesor de desen. Ca practician al muzicii activează la începuturile beat-rockului în formaţia „Uranus“ din Timişoara împreună cu Florin „Moni“ Bordeianu, Harry Coradini, Sergiu Ţapuchievici (1961-1965). Debutează în presă în ziarul timişorean „Drapelul roşu“ cu o cronică despre două formaţii în afirmare „Sigma“ şi „Clasicii“. În 1963, suplimentul cultural „Generaţii“ al ziarului amintit găzduieşte primul articol care s-a scris despre formaţia „Phoenix“. Devenind cu timpul un glas autorizat în domeniul muzicii pop-rock colaborările sale se extind şi la alte publicaţii, un moment important fiind marcat în anul 1977 când prestigioasa revistă culturală „Orizont“ îi oferă o rubrică permanentă, „Top“, pe care o onorează de 32 de ani. În anul 1967 înfiinţează primul club pop-rock din România „PM 6“ (post meridian ora 6). Între anii 1970-1980 este DJ la Clubul T. Apoi, timp de 11 ani, realizează emisiunea săptămânală Istoria muzicii rock şi Pop matineu la Radio Timişoara (1990-2001) şi emisiunea Country , Folk & Blues la postul de televiziune „Europa Nova“. La Universitatea Populară din Timişoara a predat cursul Stiluri, tendinţe şi afirmări în muzica pop. A predat de asemenea un curs pentru DJ la West DJ Association din Timişoara şi a avut mulţi ani de zile o rubrică muzicală în săptămânalul Agenda.

„Petea Umanschi a fost un deschizător de drumuri pentru cultura alternativă în anii 1960, la Timişoara. Ştiu că a adunat şi pregătit o documentaţie amplă despre mişcarea muzicală beat, pop şi rock din Timişoara. Ar fi bine dacă aceasta s-ar publica, istoria culturală a acestui oraş cu atât de multe premiere, ar fi mai bogată“, ne-a declarat criticul muzical Mimo Obradov.

„Petru Umanschi a fost o legendă în lumea iubitorilor de muzică rock din vestul ţării şi asta timp de câteva zeci de ani. Pentru mine a fost important să lucrez alături de o astfel de legendă pe care o ştiam de ani de zile dar de care mă şi despărţeau nişte ani buni. Întâlnirile cu dl. Umanschi, discuţiile despre muzică sau despre radio, pot spune că au fost decisive în formarea mea ca om de radio. Ceea ce a fost frapant pentru mine era fantastica sa disponibilitate pentru sound-urile noi, pentru diversele forme de exprimare muzicala ce apăreau mai tot timpul. Lipsa conservatorismului habotnic, întâlnit la mulţi alţi exponenţi ai generaţiei sale, combinată cu o curiozitate aproape adolescentină; acesta era Petru Umanschi cel pe care l-am cunoscut. Parcă refuza să îmbătrânească“, ne-a declarat criticul muzical Bogdan Puriş.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 31 martie, de la ora 13, în cimitirul din Ronaţ.

Dumnezeu să-L odihnească!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !