S-au înghesuit să doneze sânge

S-au înghesuit să doneze sânge
ORADEA - Anul 2007 a însemnat pentru Centrul de Transfuzii Oradea un an de vârf: Primăria Oradea a investit peste 10 miliarde de lei vechi în lucrări de reabilitare, centrul a fost dotat cu două aparate moderne de citafereză care permit separarea încă de la donare în trei pungi diferite a trei componente din sânge: trombocitele, plasma şi eritrocitele.

Ba mai mult, aparatul de acest gen protejează donatorul, recoltările făcându-se în funcţie de parametrii biologici şi de eligibilitatea donatorului. „ Complexitatea acestor produse pe care noi le oferim au fost apreciate pretutindeni în ţară. Totodată, 2007 a fost anul cu cele mai multe donări din ultimii ani, depăşindu-se numărul de 10.000 de donări. Şi ceea ce ne-a bucurat mai mult a fost faptul că au venit foarte mulţi elevi de clasa a XII-a să doneze sânge. Şi asta fără să facă mare tam-tam. Iar bonurile de masă pe care le-au primit, le-au donat unor orfelinate”, ne-a declarat dr. Ligia Burtă, directoarea Centrului. Şi cum grupurile de tineri au fost din ce în ce mai multe, acest fapt a determinat şi o întinerire a vârstei medii de donare. „În unele situaţii putem vorbi şi de teribilism, dar este vorba de un teribilism pozitiv. Ei au venit cu convingerea că este de datoria lor să facă acest gest”, adaugă dr. Burtă.

Planuri 2008

După ce anul trecut, Primăria Oradea a finanţat lucrările de reabilitare ale interiorului clădirii Centrului de Transfuzii, inclusiv înlocuirea tâmplăriei cu una din termopan, anul acesta tot Primăria va finanţa lucrările la exteriorul clădirii cât şi realizarea gardului împrejmuitor. În prezent, conducerea aşteaptă să primească mobilierul şi anul acesta speră ca cei de la Bucureşti vor fi mai darnici şi în ceea ce priveşte aparatura. „Dacă reuşim să realizăm toate aceste obiective, la sfârşitul anului putem cere acreditarea pentru a deveni centru de categoria 0 adică categorie lux”, conchide dr. Burtă.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !