S-au întrecut cu recordmenii mondiali la tocăniţă

De Veronica Bursaşiu
S-au întrecut cu recordmenii mondiali la tocăniţă
Cu o populaţie de 1.400 de locuitori, Esztar a atras la această ediţie a Festivalului tocăniţei peste 18.000 de turişti.

Echipele din Ţara Beiuşului şi din Valea Ierului şi-au demonstrat abilităţile culinare la Festival gastronomic internațional din Esztár.

La Festivalului Tocăniței de Legume- „Esztári Lecsófesztivá” au participat peste 50 de echipe care s-au întrecut la cea de-a VI-a ediție a festivalului-concurs. Echipele din Drăgăneşti, Păcăleşti şi Sălacea au participat la festival, după ce au câştigat fazele regionale ale competiţiei organizate în Bihor. Localitate cu 1400 de oameni, Esztár, este un model de autogospodărire locală.Esztar se mândrește nu doar cu o tradiție bogată în cultura legumelor, ci şi cu cooperativa socială care funcționează sub egida administrației locale ce asigură locuri de muncă pentru peste 100 de lucrători sociali, modelul social-economic implementat aici fiind un real succes pentru o zonă mai slab dezvoltată cum este estul Ungariei. Toate legumele folosite la tocăniţă sunt din producţie proprie. Acestea au fost pregătite într-un ceaun uriaș.Principalul punct de atracție al fiecărei ediţii a competiţiei a fost încercarea de a doborî recordul Ungaria în cea ce priveşte acntitatea de tocană de legume gătită. În 2015 au fost gătite 5500 de porții de tocană, iar în 2016 organizatorii reușind să doboare recordul Guiness în materie de tocănițe de legume. Astfel, cu cele aproximativ 9.000 de porții și 1,8 tone de tocăniţă, organizatorii au reușt să își doboare propriul record din prima ediție.

Şi de această dată, participanţii au putut dona bani pentru porţia de tocăniţă, iar suma adunată a fost donată clinicii de copii din Debrețin.

Alături de oficiali din Ungaria, Pajna Zoltán președintele din Hajdú-Bihar, primarul orașului Berettyóújfalu, deputatul zonei Berettyóújfalu, la Esztar s-a aflat cu acest prilej şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor Pasztor Sandor, dar şi primarii din Șinteu și Drăgănești, viceprimarul din Sălacea, aceștia însoțind echipele prezente în concurs.

Bucătari renumiți din Ungaria au format juriul care a dat premii apreciind gustul, modul de prezentare și consistența preparatelor. Premiul special al Consiliul Județean Hajdú-Bihar a revenit celor din Drăgănești, premiul special al Comunei Esztár a mers la Sălacea, iar echipele din Parhida și Tămășeu s-au întors cu câte un premiu special al bucătarului chef, Benke Laci Bácsi.

Deoarece au constatat o apetenţă a bihorenilor pentru Festivalul tocăniţei, organizatorii din Esztar vor ca la următoarea ediţie să aibă tot mai mulţi concurenţi din Bihor. Participanţi pentru a doua oar’ă, membrii echipei din Drăgăneşti au vorbit despre festival: „Ingredientele unei zile reușite? Oameni de omenie care pun suflet în tot ceea ce fac! Sâmbăta asta la Esztar, în Ungaria, am avut parte din plin de bucuria întâlnirii cu oameni speciali, am avut bucuria de muncii în echipă și satisfacţia rezultatelor obținute!Felicitări și mulțumiri, tuturor!Iată că ați demonstrat, din nou, că implicarea voastră dă rezultate!”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !