S-au solidarizat cu avocatul Tiba

28Comentarii
S-au solidarizat cu avocatul Tiba
ORADEA - Aproximativ 50 de avocaţi au participat marţi, de la ora 10:00, la un miting de protest în faţa Palatului de Justiţie din Parcul Traian, în semn de solidaritate cu Mircea Tiba, colegul acestora arestat săptămâna trecută împreună cu poliţistul timişorean Viorel Renu. Video 

Cei doi sunt acuzaţi că ar fi primit bani pentru strămutarea unui dosar de la Timişoara la Oradea, unde inculpatul Iacob Shein ar fi urmat să primească o sentinţă mai uşoară cu ajutorul avocatului orădean. „Prin această acţiune încercăm să atragem atenţia opiniei publice asupra problemelor cu care ne confruntăm, protestul nostrul având drept scop apărarea profesiei de avocat, recunoaştearea rolului important pe care îl deţine acesta în procesul de justiţie şi pentru schimbarea mentalităţii actuale a justiţiabilului”, a precizat avocatul Anca Toda, unul dintre iniţiatorii mitingului. Potrivit sursei citate, avocaţii sunt nemulţumiţi de proasta comunicare dintre instanţe şi justiţiabil, de faptul că în timpul proceselor nu sunt ascultaţi de către magistraţi şi că nu sunt lăsaţi să îşi formuleze concluziile.

 

Vor continua protestele

Ei susţin nevinovăţia colegului lor arestat săptămâna trecută, spunând că modul de derulare a procedurii penale a creat un precedent periculos pentru toţi avocaţii. În calitate de prieten apropiat cu Mircea Tiba şi apărător al acestuia, Paul Trif a afirmat că într-adevăr trebuie stârpită corupţia din sistem, însă încheierea de arestare împotriva avocatului orădean e o hotărâre de condamnare din care lipseşte cuantumul. „De asemenea, nu s-a ţinut seama de prezumţia de nevinovăţie, care este un drept constituţional de care ar trebui să beneficieze orice persoană. Până acum nu există absolut nici o probă împotriva colegului nostru”, susţine avocatul Trif. Acesta a adăugat că interceptările telefonice nu îl incriminează pe avocatul Tiba. „În plus, la proces, poliţistul timişorean a afirmat referindu-se la avocatul Tiba: «Vă jur că acest om nu ştie nimic!»”, a mai spus Paul Trif. Acesta a amintit şi faptul că Mircea Tiba are un copil în întreţinere, o fetiţă de 8 ani, iar fosta soţie a acestuia a depus la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie o declaraţie în care a precizat că se află în şomaj, toate acestea neîmpiedicând însă instanţele să dispună arestarea preventivă a avocatului orădean.

La începutul anului următor, avocaţii vor continua protestele, urmând să conceapă o petiţie cu doleanţele lor pe care o vor adresa Uniunii Naţionale a Barourilor de Avocaţi din România, care speră ei, va lua atitudine pentru soluţionarea acestora. 

 

Mălina Pop


Arest periculos pentru avocaţi28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor