Să fii agricultor e mai tare decât crezi!

De Simona Drimbău
Să fii agricultor e mai tare decât crezi!
Astfel se intitulează campania demarată de curând, menită să îi determine pe tineri să aleagă educaţia agricolă.

Încurajarea producţiei autohtone este unul dintre principalele obiective asumate de Ministerul Agriculturii în 2017. În acest sens, se acordă ajutoare de până la 10.000 de euro pentru sprijinirea producției de alimente sau bunuri pentru care România depinde de importuri. Totodată, actualele politici europene stimulează agricultura și, mai ales, încurajează tinerii fermieri prin tot felul de programe de finanțare care pot fi accesate până în 2020.

Agricultura, cu o producție de aproximativ 16 mld. euro în anul 2017, plasează România pe locurile codașe ale clasamentelor europene din perspectiva educației – cu 97% dintre fermierii români care au învățat agricultură doar din experiența lor practică, a unei populații îmbătrânite – cu peste 40% din fermierii activi având mai mult de 50 de ani, și a venitului obținut din agricultură – cu peste 90% din ferme fiind de fapt gospodării aflate în pragul subzistenței.

Însă tot agricultura este și unul dintre puţinele sectoare ale economiei care pun țara noastră în fruntea topurilor europene, datorită producţiilor generoase de cereale şi plante oleaginoase, fiind chiar liderul european în producţia de miere în anul 2015.

Sprijin

Şi în următorul exercițiu financiar, ce se va derula în perioada 2021-2027, tinerii interesați de agricultură vor fi sprijiniţi. „Este cel mai bun moment pentru tinerii pasionați de agricultură sau pentru cei care provin din gospodării agricole de a alege o carieră în acest domeniu: tendințele consumatorilor privind alimentația și experiențele inedite bazate pe cultura locală sunt mai favorabile ca oricând, există o cerere masivă de specialiști pregătiți pentru care, contrar percepției generale, și salariile sunt pe măsură, iar oportunitățile de finanțare pentru tinerii care aleg antreprenoriatul în agricultură sunt uriașe. Exact pe această realitate se bazează și campania «Să fii agricultor e mai tare decât crezi!», lansată recent de World Vision”, a declarat Crenguța Bărbosu, senior program manager, agricultură și dezvoltare economică din cadrul World Vision.

Campania se adresează tinerilor pasionați de agricultură care pot alege educația agricolă în cunoștință de cauză sau celor care au început deja pe acest drum în contextul vieții lor zilnice. Totodată, campania se adresează și publicului larg, care are nevoie să înțeleagă că agricultor nu înseamnă că faci muncă manuală necalificată la câmp, că agricultura nu înseamnă sapă și lopată, că agricultura nu este sărăcie și nici nu este un domeniu al trecutului, iar meseria de agricultor nu este în niciun caz o meserie inferioară, ba chiar este cea mai importantă meserie din lume – așa cum se arată în studiul realizat de World Vision în octombrie 2017, pe 4 segmente de audiență specifice.

„România se află în acel punct de cotitură în care agricultura poate redeveni asul nostru din mânecă sau, dacă nu vom ști să profităm de ceea ce e atât de limpede în fața noastră și atât de la îndemână, atunci agricultura poate fi la fel de bine precum călcâiul lui Ahile. Având în vedere toate veștile bune venite atât la nivel național, cât și european privind interesul sporit pentru acest domeniu, sper să avem maturitatea necesară de a trece peste percepțiile negative nejustificate și să putem să încurajăm tinerii către o carieră în agricultură, o carieră care poate începe simplu, printr-o educație specializată, la liceele agricole”, mai spune Crenguța Bărbosu.

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !