Sa raspunda cine a dus la prejudicierea sistemului sanitar

De D.S.B.
Reactualizat la:
Sa raspunda cine a dus la prejudicierea sistemului sanitar
Cristian Careba, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, vorbeşte despre risipa banilor din spitalele timişene, despre verificări şi despre apariţia caselor de sănătate private, ca soluţie la problemele actuale ale sistemului de sănătate.

– Se vorbeşte tot mai mult de risipa banilor în sănătate. Cum credeţi că se produce ea la nivelul Timişului?

– Sunt mai mulţi factori care duc la acestă risipă de resurse financiare din sistemul de sănătate. Primul factor este subfinanţarea sistemului, care, ştim cu toţii, nu este de acum, ci de mult timp. Un alt factor – dacă putem spune aşa – îl reprezintă centrele universitare, unde resursa financiară este mult, mult, peste nivelul celorlalte judeţe unde nu se desfăşoară activitate în spitale clinice universitare. Şi aici vă pot aminti acei pacienţi care ajung în stare foarte gravă în spitalele clinice din centrele universitare, pacienţi nu numai din judeţ ci şi din judeţe limitrofe şi dincolo de ele. Din păcate, aceşti pacienţi ajung în stare critică şi sunt primiţi de urgenţă aici, iar pentru a fi salvaţi se investesc foarte multe resurse financiare şi umane. Aici apare blocarea finanţării, în sensul că, recuperarea acestor bani se face doar la nivel de tarife per caz din spital, ceea ce e infim faţă de cât se consumă pentru aceşti pacienţi. O altă problemă o reprezintă proasta gestionare a resurselor financiare de către conducerile unităţilor medicale. Iar aici, după cum am repetat-o de nenumărate ori, la nivelul unităţilor medicale mari, al spitalelor judeţene sau clinice sunt prost gestionaţi şi banii care îi avem. Şi repet, cu toată responsabilitatea, sunt fonduri care nu se justifică privind cheltuielile de la nivelul spitalelor. Din păcate, Casa de Asigurări de Sănătate nu are prerogativele legislative să verifice ce se întâmplă cu finanţarea care vine de la CAS. Poate verifica doar concordanţa între serviciile medicale care sunt plătite şi acolo se pot aplica şi sancţiunile, conform prevederilor legale. Ce se întâmplă cu restul banilor este responsabilitatea managerilor şi sunt alţi factori decizionali care ar trebui să verifice lucrul acesta. De la Garda Financiară, Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, autoritatea locală se pot implica mulţi, dar până în momentul de faţă eu nu am văzut un manager să fie sancţionat pentru pagubele aduse spitalului. Ba, din contră, noi plătim, aproape în fiecare an, datoriile spitalelor care le au în urma acestor prejudicii.

– Sunt manageri de spitale în Timiş care ar putea fi sancţionaţi pentru astfel de probleme?

– Sunt convins că au fost şi mai sunt şi în continuare manageri din Timiş care ar putea fi sancţionaţi pentru astfel de probleme. Problema care aş mai remarca-o este că nu s-a văzut niciodată cum s-au făcut aceste cheltuieli şi de ce s-au făcut şi să răspundă cine a dus la prejudicierea sistemului sanitar cu astfel de pagube. Doar plătim.

– Şi dacă nu puteţi verifica, dar ştiţi că există situaţii ce ar trebui controlate de Garda Financiară, să zicem, puteţi sesiza această instituţie?

– Da. Numai că problema este că nu am pârghiile legale să depistez situaţiile, ci numai să le bănuiesc. Iar între aceste situaţii vă dau ca exemplu licitaţiile de medicamente sau achiziţiile de aparatură la nivelul spitalului.

– Prin ce mecanism poate subfinanţarea sistemului să ducă la risipă?

– Sunt multe aspecte de discutat aici. Subfinanţarea sistemului e o problemă abordată şi discutată de foarte multe ori. Un exemplu pe care aş putea să-l dau este Spitalul Judeţean Timişoara. Acesta consumă foarte multe resurse datorită faptului că este şi cel mai mare spital din judeţ. Dacă resursele sunt insuficient alocate, pe lângă asta şi proasta gestionare, face ca şi acele resurse existente să fie gestionate prost. Adică neavând bani şi neştiind cum să-i împarţi şi pe cei pe care îi ai, atunci problema este dezastruoasă. Consider că iniţiativa Comisiei prezidenţiale privind privatizarea sistemului prin înfiinţarea caselor private şi transformarea spitalelor în societăţi sau o altă formă de organizare reprezintă singurul lucru care se poate face în momentul de faţă. Adică, problemele sunt atât de mari încât fără o schimbare radicală, tot cu cârpeli, nu se poate rezolva situaţia. Soluţia e sa fie luat totul de la zero. Casele private trebuie să apară pentru a exista o concurenţă şi pentru că trebuie să apară şi acea pârghie legislativă privind verificarea banilor până la nivelul unităţii medicale. În momentul de faţă nu există un control riguros privind consumul fondurilor alocate în sistemul sanitar şi aici mă refer şi la spitalizări şi la programele naţionale şi aşa mai departe.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !