„Să scăpăm de Garcea”

„Să scăpăm de Garcea”
ORADEA – Sfaturile experţilor olandezi se pliază pe strategia conducerii IPJ Bihor. Şeful Poliţiei bihorene reaminteşte că nu tolerează subalternii indolenţi sau rău-intenţionaţi.

Astfel, inspectorul-şef Liviu Popa s-a arătat tranşant pe subiect: „În procedura de soluţionare a plângerilor contra poliţiştilor e foarte important să fie deplină transparenţă. Multe din reclamaţiile ajunse la conducerea Inspectoratului se confirmă. Mai grav, se dovedeşte că poliţiştii nu au greşit, ci au făcut abuzuri intenţionat. Astfel că suntem nevoiţi să luăm măsuri împotriva colegilor noştri. Nu sunt situaţii cu care să ieşim în faţă, însă trebuie să le prezentăm deschis. Avem şi noi interesul să scăpăm de astfel de oameni din Poliţie”.

 

Poliţişti penali

Comisarul Popa a exemplificat ieri şi cu două cazuri de competenţa Parchetului: „Am descoperit în acest an un poliţist care a furat sau altul care a înregistrat în fals soluţionarea unor cazuri penale. Or am mai atenţionat că ţin foarte mult la înregistrarea fenomenului infracţional. Poliţistul care a fost prins cu lucrările penale în geantă, deşi le înregistrase ca rezolvate, nu are ce căuta în Poliţie. Şi-a dat demisia, însă suntem obligaţi să sesizăm şi Parchetul.

Mai sunt şi destule cazuri de indisciplină. Îi avizăm pe cei care au asemenea apucături că nu vom avea înţelegere pentru ei. E şi o măsură de a-i încuraja pe cei care muncesc şi îşi fac treaba cât mai bine”.

 

Monitorizează plângerile

Respectând dreptul la intimitate, comisarul Liviu Popa a oferit ieri cifre, nu nume: „În 2006 avem 32 de poliţişti sancţionaţi ca urmare a plângerilor sau controalelor noastre: şefi de oraşe, de servici, birouri, posturi comunale sau agenţi simpli. Iar 12 au fost destituiţi din funcţie, inclusiv şefi de post care, fiind ancoraţi de 20 de ani în funcţie, şi-au făcut relaţii nu doar pe plan local, ci şi pe verticală, uitând însă să-şi mai facă şi meseria. Cu unii mă judec, însă şi instanţele trebuie să înţeleagă că ne-am plictisit de Garcea. Ei trebuie înlocuiţi nu neapărat cu intelectuali, dar cu profesionişti. Admit că şi conducerea IPJ Bihor poate greşi şi sunt foarte atent când e să dăm pe cineva afară. Trebuie motive serioase şi îndeplinirea unor condiţii de legalitate. Vă asigur însă că monitorizez personal orice plângere faţă de un poliţist şi aştept sugestii sau reclamaţii la e-mail liviup68@yahoo.com”.

 

Avem şi profesionişti

Ca o concluzie, şeful Poliţiei bihorene şi-a exprimat speranţa că majoritatea poliţiştilor sunt de acord că trebuie să scape de elementele indolente sau rău-intenţionate: „Ştiu că există un procent considerabil de poliţişti care îşi fac datoria şi care înţeleg că suntem în slujba cetăţeanului, că trebuie să răspundem la doleanţele lui. De altfel, am operat şi avansări şi am acordat şi premii pentru cei care şi-au făcut în mod profesionist datoria”.

 

Poliţişti ipohondri

Băile Felix (C.H.) – Comisarul Liviu Popa a apreciat ieri că Poliţia bihoreană se confruntă cu o „adevărată psihoză datorată mulţimii de colegi care s-au pensionat de boală ori s-au internat medical”.

Faţă de acest fenomen, inspectorul-şef al IPJ Bihor nu se sfieşte să responsabilizeze halatele albe: „Nu pot să cred decât că aceşti poliţişti apelează la mila medicilor pentru a scăpa de sancţiuni. Noi ne bucurăm că scăpăm de astfel de colegi şi aşa. Însă şi medicii ar trebui să mediteze la faptul că au dat deja 1.500 de zile de concediu în acest an poliţiştilor bihoreni, adică pentru o instituţie care pretinde că are oameni sănătoşi. Ori frecvenţa concediilor medicale afectează capacitatea operativă a Poliţiei”.

Şeful Poliţiei bihorene a şi dat un exemplu flagrant: „Pentru un poliţist proaspăt intrat în corpul ofiţerilor s-au făcut intervenţii pentru a fi mutat în oraşul său. Însă abia ajuns acolo, că a şi luat 75 de zile de concediu. Am făcut mai multe verificări la el acasă şi am avut surpriza să aflu că era la tăiat de lemne, deşi avea un diagnostic grav de afecţiuni la coloana vertebrală”. Totodată, comisarul Popa nu s-a sfiit să critice şi atitudinea medicilor din solda IPJ Bihor şi să anunţe că va cere transferul lor de la Ministerul Sănătăţii în subordinea MAI.

 

Şi olandezii reclamă poliţiştii

Băile Felix (O.M.) – Ieri a avut loc, în staţiunea Băile Felix, ultimul curs de pregătire din cadrul programului româno-olandez care vizează îmbunătăţirea relaţiilor dintre Poliţie şi comunitate, condiţie necesară pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor şi reducerea infracţiunilor.

„În acest an, împreună cu experţii olandezi, am demarat programul «Siguranţa integrală în marile oraşe», în cadrul căruia am avut şase module de pregătire în oraşele Satu Mare, Arad, Timişoara şi Oradea. În judeţele implicate în program s-a creat deja un evident plus de valoare în ceea ce înseamnă activitatea noastră. În Olanda există o continuitate şi o mai multă acuitate în activitatea Poliţiei. În dorinţa noastră de euroconformizare şi compatibilizare cu poliţiile europene, această întâlnire este salutară”, asigură comisarul Liviu Popa, şeful IPJ Bihor.

În cadrul programului au mai avut loc încă două seminarii de pregătire în Olanda, în cadrul cărora 24 de poliţişti bihoreni au intrat în contact cu conceptele şi structurile Poliţiei Olandeze.

 

Doar alături de oameni

Seminarul de ieri a avut drept temă procedura plângerilor îndreptate împotriva poliţiştilor şi modul lor de rezolvare, discuţiile fiind conduse de trei experţi olandezi.

„Deşi Poliţia Olandeză şi cea Română lucrează pe fonduri culturale diferite, ambele se ocupă de cetăţeni, de fapt, sunt chiar dependente de aceştia. Nu poţi face munca de poliţist fără cetăţeni. Ai nevoie de încrederea oamenilor pentru a putea lupta împotriva criminalităţii. Ca orice organizaţie, facem greşeli, dar nu trebuie să le negăm, ci să le recunoaştem şi să le îndreptăm. Sunt la a cincea misiune profesională în România şi m-am convins că Poliţia dvs. are o mare dorinţă de a-şi îmbunătăţi metodele şi relaţia cu cetăţenii”, afirmă Henk Gerling, coordonatorul Departamentului de Relaţii Internaţionale din Utrecht.

 

Răbdare cu fiecare

„Oamenii se plâng de foarte multe lucruri, dar cel mai important este să luăm în serios toate aceste plângeri. Scopul nostru principal este să îmbunătăţim şi să restaurăm încrederea populaţiei în Poliţie. Putem învăţa unii de la ceilalţi: poliţiştii de la cetăţeni, şi invers. Şi în Haga, şi aici poliţiştii sunt oameni, şi fiecare greşeşte. Este însă foarte important să fi deschis şi să vrei să înveţi din greşeli. Oamenii se plâng de multe lucruri. E imperios însă să le iei pe toate în serios. Fiindcă principalul scop e de restabilire şi consolidare a încrederii cetăţeanului în Poliţie. În majoritatea cazurilor, cetăţenii sunt mulţumiţi după ce li se explică de ce ofiţerul a acţionat într-un fel sau în altul”, menţionează Rick Meijer, şeful Departamentului de Depunere a Plângerilor la Poliţia din Haga.

 

800 de reclamaţii la Haga

Iar secretarul Comitetului Independent de rezolvare a plângerilor din Haga, Cor van Rijsbergen, completează: „Noi reanalizăm plângerile a căror soluţionare nu i-a mulţumit pe cetăţeni şi oferim sfaturi cum se poate rezolva problema respectivă”.

Întrebat în ce măsură afectează legalizarea drogurilor uşoare activitatea sau comportamentul poliţistului olandez, Cor van Rijsbergen ne-a răspuns: „În Haga am avut anul trecut 800 de reclamaţii, iar în Amsterdam s-a ajuns la 12.000. Plângerile împotriva poliţiştilor se referă la reacţia lor în principal faţă de cazuri de violenţă, furturi, proxenetism, mită şi droguri. Dar dacă ei înşişi au legături cu astfel de fapte, nu mai e de competenţa noastră, ci de a procurorilor”.

În decembrie va avea loc la Bucureşti o evaluare a programului, în funcţie de aceasta urmând să se ia o decizie cu privire la extinderea lui şi în alte segmente ale activităţii poliţieneşti, precum şi în alte judeţe.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase