Sacrificarea mieilor, în Piața Ioșia

De Dan Birta
5Comentarii
Măcelarii vor fi la dispoziţia orădenilor în Piaţa Ioşia şi anul acesta
Măcelarii vor fi la dispoziţia orădenilor în Piaţa Ioşia şi anul acesta
Înainte de Paştele Catolic, sacrificarea mieilor va începe joi, 18 aprilie, iar înainte de Paştele Ortodox miercuri, 24 aprilie.

Și anul acesta, poate pentru ultima dată, mieii vor fi sacrificați în Piața Ioșia în preajma Sărbătorilor pascale. Potrivit informațiilor primite de la Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea, Direcția Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a aprobat deschiderea Centrului de comercializare și sacrificare a mieilor din cadrul Pieţei Ioşia, cu ocazia sărbătoririi Paştelui.

Orar şi condiţii

Piaţa de miei va fi deschisă pentru cumpărători după următorul program: joi, 18 aprilie, între orele 9:00-17:00; vineri, 19 aprilie, între orele 9:00-17:00 și sâmbătă, 20 aprilie, între orele 9:00-13:00.

În săptămâna dinaintea Paștelui Ortodox, Piața de miei va fi deschisă de miercuri, 24 aprilie, până vineri, 26 aprilie, între orele 9:00-17:00, iar sâmbătă, 27 aprilie, între orele 9:00-13:00.

Comercianţii de miei vor plăti către ADP SA o taxă de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc./zi, accesul acestora și al mieilor în piață având loc zilnic, începând cu ora 8:00.

Tariful încasat de ADP de la măcelari pentru serviciile de sacrificare a mieilor este de 75 lei/zi/măcelar, iar verificarea stării de igienă și de sănătate a măcelarilor se va face zilnic, între orele 8:30-9:00.
Măcelarii trebuie să aibă echipament minim de protecție sanitară şi să dețină instrumentarul necesar desfășurării activității – toate din materiale igienizabile și inoxidabile, respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare – atestată cu fișă de aptitudini vizată de un medic specialist în Medicina Muncii.

Producătorii trebuie să aibă asupra lor, pentru atestarea eligibilității din punct de vedere al sănătății animalelor, următoarele documente: certificatele sanitar-veterinare care atestă starea de sănătate a mieilor, formularele de mișcare și formularul privind furnizarea informațiilor referitoare la lanțul alimentar. Pentru a dovedi calitatea de crescători de animale, ei trebuie să dețină și să prezinte atestatele de producători și carnetele de comercializare, iar pentru operatorii economici, copia după CUI și avizul de însoțire a mărfii.

Este interzisă prezența în zona Centrului de sacrificare a animalelor din alte specii decât ovină și caprină, precum și a animalelor din specia ovină și caprină în vârstă mai mare de 6 luni.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor