Sacrificaţi în stil european

Sacrificaţi în stil european
ORADEA - Miei aduşi la piaţă anul acesta vor fi sacrificaţi în stil european. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a autorizat ieri, provizoriu, spaţiul pentru sacrificarea mieilor.

„În urma inspecţiei s-a constat că spaţiul îndeplineşte condiţiile minimale impuse de Uniunea Europeană”, a declarat Petru Gruia, directorul executiv al DSVSA Bihor, prezent la faţa locului. DSVA Bihor a încheiat cu RAPAS un protocol privind comercializarea şi sacrificarea mieilor în perioada 03.04 – 07.04 aprilie 2007 în Piaţa Ioşia Nord.

 

Drumul mielului

Comisia prezentă la Ioşia Nord a prezentat traseul parcurs de miel din momentul în care cumpărătorul îl achiziţionează viu până în momentul în care îl primeşte gata jupuit. „După ce a fost cumpărat, mielul este preluat de un om de la RAPAS şi adus în apropierea spaţiului de sacrificare. Aici este predat unui măcelar care-l duce înăuntru unde este asomat la unul dintre cele două aparate de către un specialist tot de la RAPAS. Apoi mielul este preluat de măcelar care-l jupoaie, urmând să-l predea cumpărătorului. Masa gastro – intestinală se depune în două containere, iar pielea se predă cumpărătorului”, ne-a informat Mircea Gelu Budău, medicul responsabil de Circumscripţia Sanitar Veterinară Ioşia Nord. DSVSA a delegat în perioada amintită şapte medici veterinari la locul de tăiere al mieilor.

 

Măcelari europeni

Măcelarii nu vor avea voie să părăsească spaţiul de sacrificare. „Cei care nu vor respecta regulile şi vor consuma băuturi alcoolice vor fi trimişi acasă”, a precizat Mircea Budău. Spaţiul din Ioşia Nord este amenajat pentu 60 de măcelari, dispuşi pe şase rânduri dotate cu 24 furtunuri cu apă. Măcelarii vor fi dotaţi de către RAPAS cu şorţuri, bonete şi halate pentru care vor trebui să plătească 60 de lei. „Fiecare măcelar va avea un număr de la 1 la 60, astfel cel care cumpără mielul ştie după număr la care măcelar l-a predat”, a subliniat Mircea Budău. „Munca pe care o facem acuma nu diferă prea mult cu ceea ce făceam înainte de intrarea în UE. Sunt alte condiţii, mai civilizate, mai curate”, este de părere Nelu Popovici, măcelarul cu nr.1.

Miei vor fi sacrificaţi între orele 8:00 – 19:00, în perioada 3 – 7 aprilie 2007. Cumpărătorii vor avea la dispoziţie, gratuit, un cântar mare, pentru cântătirea mielului viu şi două cântare mici pentru cântărirea mielului jupuit.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase