Saddam Hussein a fost executat

21Comentarii
Saddam Hussein a fost executat
IRAK – Fostul lider irakian, Saddam Hussein, a fost spanzurat sambata dimineata in jurul orei 5, anunta Reuters care citeaza televiziunea Al Hurra TV. In aceeasi dimineata, au fost executati si fratele sau vitreg, Barzan al-Tikriti, si fostul judecator al-Bander. Martori oculari sustin ca executia fostului lider irakian a fost foarte rapida.

Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein le-a cerut irakienilor să “rămână uniţi” şi a denunţat “coaliţia iraniană” înainte de a fi spânzurat, la Bagdad, pentru crimele comise la Dujail în anii ’80, a declarat judecătorul Munir Haddad, care a asistat la execuţie.

Saddam a spus: “Sper că rămâneţi uniţi şi vă avertizez: nu aveţi încredere în coaliţia iraniană, aceşti oameni sunt periculoşi”, a relatat Munir Haddad, judecător la curtea de apel de pe lângă Înaltul Tribunal Penal Irakian, care a confirmat, în 26 decembrie, pedeapsa cu moartea decisă împotriva foştilor capi ai regimului de la Bagdad.

“A adăugat că el nu se teme de nimeni”, a mai spus Haddad.

Anterior, consilierul pentru securitate naţională, Moaffaq al-Roubai, declarase că Saddam Hussein a urcat pe eşafod “hotărât şi curajos” şi “nu a încercat să opună rezistenţă”.

“Saddam a urcat calm pe eşafod, era hotărât şi curajos”, a relatat Ruobai, într-o intervenţie la televiziunea publică al-Iraqia. “Nu a încercat să opună rezistenţă, nu a cerut nimic. Ţinea în mână un Coran mic pe care a dorit să-l trimită unei persoane. Oamenii au luat numele destinatarului Coranului şi au promis că-l vor trimite”, a explicat responsabilul.

Saddam avea mâinile legate când a fost spânzurat, a mai declarat Roubai. “A fost un proces sută la sută irakian. Nu au fost decât irakieni, niciun străin. Americanii au rămas în afara perimetrului locului de execuţie, niciun american nu era prezent”, a subliniat Roubai.

“La un moment dat, (Saddam – n.r.) şi-a întors capul către mine ca pentru a-mi spune ‘nu te teme’, a fost o senzaţie foarte ciudată”, a relatat consilierul.

Execuţia a avut loc la Bagdad, dar în afara Zonei Verzi, sectorul ultraprotejat al capitalei, unde au sediile principalele instituţii irakiene, a precizat Roubai, care a refuzat să spună unde a fost locul exact, “pentru că nu este bine”. Sursa: NewsIn21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor