Sala Monnet, la Educaţie Incluzivă

ORADEA – Ieri, în oraşul de pe malurile Crişului Repede s-au aniversat 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, sinonim cu actul de naştere al Comunităţii Economice Europene, precursoarea Uniunii Europene de azi.

Sărbătorirea acestui eveniment a cuprins două momente: plantarea unui copac în Parcul Traian şi, apoi, botezarea unei săli de clasă de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CŞEI) nr. 1 cu numele lui Jean Monnet, unul dintre fondatorii UE.

Un prun pentru Europa
La ora 12:00, subprefectul Traian Abrudan, împreună cu primarul Petru Filip, au plantat în faţa Prefecturii un prun ornamental, la baza căruia s-a aşezat o plachetă aniversară. Acţiunea face parte dintr-un demers derulat la nivel naţional, de către fiecare prefect şi subprefect. Cu toate acestea, din cauza vremii ploioase, în Capitală plantarea copacilor în Parcul Herăstrău a fost amânată.
Acest fel de a aniversa Tratatul de la Roma se înscrie în acţiunea „Valul Verde” (Greenwave), ce are loc în întreaga Europă. „Dacă acum 50 de ani vizionarii Europei au semnat acest tratat, de acum trebuie să ne gândim la problemele care stau în faţa statelor membre, şi mă refer şi la globalizare, la încălzirea globală, la poziţionarea statelor UE faţă de celelalte state şi pieţe de desfacere, a declarat cu acest prilej subprefectul Abrudan. De asemenea, putem spune că familia Europei a creat siguranţa dezvoltării echilibrate a economiei în toate statele şi, practic, a dezvoltării democraţiei. Sper ca România să ajungă cât mai repede la nivelul statelor europene dezvoltate”.

Sala „Jean Monnet”
Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 din Oradea, de pe strada Roman Ciorogariu, a avut ieri parte de oaspeţi de seamă: inspectorul şcolar general Liliana Antonescu, subprefectul Todor Albert şi consilierul judeţean Dumitru Frese. Motivul? Una dintre sălile de clasă ale Centrului urma să primească numele lui Jean Monnet (1888-1979), cel care este privit de mulţi ca fiind arhitectul Europei Unite.
Directoarea Lucia Popa le-a vorbit celor prezenţi despre proiectele pan-europene la care a participat până acum Centrul Şcolar şi despre efectele pozitive ale colaborării cu elevii englezi, belgieni ş.a.m.d. De altfel, merită spus că CŞEI nr. 1 din Oradea este prima instituţie şcolară din Bihor care a primit titlul de „şcoală europeană”, fiind desemnată de către Agenţia pentru Strategii Guvernamentale de pe lângă Guvernul României ca una dintre cele 50 de şcoli din întreaga ţară ce urmau să fie incluse ieri în acţiunea de aniversare a 50 de ani de la Tratatul semnat la Roma.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !