Salariaţi de milioane

3Comentarii
Salariaţi de milioane
DEVA – 9 persoane din judeţul Hunedoara au salarii cuprinse între 150 şi 400 de milioane lei vechi, aşa arată statisticile prezentate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Video 

91,6% dintre persoanele angajate cu carte de muncă în judeţul Hunedoara câştigă mai puţin decât salariul mediu brut realizat la nivelul ţării. 20% dintre cei angajaţi, adică mai mult de 20.000 de persoane, iau salariul minim brut pe economie. Între cei 8,4% hunedoreni mai bine plătiţi se numără şi cinci hunedoreni care au încasat, în luna noiembrie, drept salariu de bază brut între 20.000 şi 40.000 lei !
Pentru că munca este plătită prost în judeţ, tot mai mulţi preferă să lucreze în străinătate. Cel puţin 50 de hunedoreni îşi caută lunar loc de muncă dincolo de graniţă.

Se caută muncitori
În judeţul Hunedoara se poate vorbi de o criză a forţei de muncă. Acest lucru este susţinut de către Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara. În 2007 au fost la dispoziţia şomerilor şi a celor aflaţi în căutarea unui nou loc de muncă peste 45.000 de posturi. Pentru majoritatea dintre aceştia nu sunt necesare studii superioare şi, pentru un procent destul de mare, nu e necesară nici măcar vreo calificare.

Cele mai cerute meserii de către angajatori sunt cele de muncitor necalificat pentru drumuri şi demolări, confecţioner textile, confecţioner cablaje auto sau şofer. Peste 4.000 de necalificaţi ar fi putut să se angajeze anul trecut, dar doar puţin mai mult de jumătate dintre aceste locuri au fost efectiv ocupate. Vasile Iorgovan susţine că salariile scăzute în judeţ sunt explicate prin faptul că structura investiţională din ultimii ani a fost bazată pe meserii lucrative, destul de slab plătite, şi care nu cer calificări deosebite. În topul celor mai căutate meserii până la poziţia 67 nu sunt necesare studii superioare. Inginerilor mecanici le-au fost oferite 77 de locuri de muncă în domeniu anul trecut, dar doar 50 dintre acestea şi-au găsit omul potrivit.
Angajatorii nu se grăbesc să crească salariile pe care le oferă angajaţilor, decât într-un ritm foarte lent. Din acest motiv oamenii îşi încearcă norocul în alte părţi. „Lunar, cel puţin 50 de şomeri ies din plată pentru că pleacă în străinătate”, spune Iorgovan. Ritmul plecării hunedorenilor peste graniţă nu este evidenţiat însă în nici o statistică.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor