Salariati induşi în eroare

2Comentarii
Salariati induşi în eroare
Salariati induşi în eroare
Numãrul angajatorilor care nu au plãtit contributiile de asigurãri sociale (sãnãtate, pensii si somaj) la bugetul asigurãrilor sociale de stat trece de 900, potrivit informatiilor furnizate de Directia Generalã a Finantelor Publice (DGFP) Bihor.

Cu toate cã angajatilor li s-au retinut acesti bani din salariu. Muncitorii constatã acest lucru pe pielea lor, când se îmbolnãvesc si sunt pusi sã-si plãteascã spitalizarea. Când ies la pensie descoperã cã au mai putini ani munciti, tot din cauzã cã patronul nu si-a plãtit contributiile.

„Acesta este mai mult decât un furt. Oamenii stiu cã li s-a retinut din salariu cotizatiile respective, pentru cã pe fluturasul de salariu apar. Banii nu sunt virati însã la bugetele respective”, spune Smaranda Scridon, directorul executiv al Finantelor bihorene. DGFP Bihor a demarat o actiune pentru încasarea sumelor cu retinere la sursã, fenomenul luând o mare amploare în ultima vreme.

Închisoare

Conform Legii 900/2000 si Legii evaziunii fiscale 241/2005 „constituie infractiune si se pedepseste cu închisoarea de la un an la trei ani sau cu amendã, retinerea si nevãrsarea, cu intentie, în cel mult 30 de zile de la scadentã a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursã”.

Persoana care dispune utilizarea în alte scopuri si nevirarea la bugetul asigurãrilor sociale de stat a contributiei de asigurãri sociale, retinute de la asigurat, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la sase luni la doi ani sau cu amendã.

DGFP Bihor a înaintat 180 de plângeri penale împortiva anagajatorilor care au fãcut stopajul la sursã si nu au virat banii. „Înainte de a face plângere penalã îi chemãm sã discutãm cu ei. Încercãm sã-i determinãm sã plãteascã pentru cã plângerea penalã înseamnã cazier si ceea ce urmeazã dupã aceea”, conchide Ioan Bercea, directorul Administratiei Financiare Oradea.

Reprezentantii DGFP Bihor cred cã salariatii ar trebui sã cearã la sfârsitul fiecãrui an angajatorului sã facã dovada achitãrii contributiilor sociale la bugetul asigurãrilor sociale de stat. Ca sã nu aibã surprize.

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor