Salarii mai mici în luna august

De Dan Birta
Salarii mai mari în sectorul tehnologiei informaţiei
Salarii mai mari în sectorul tehnologiei informaţiei - © FOTO: FAN
Câştigul salarial nominal mediu brut şi net au scăzut în luna august 2018 faţă de luna precedentă cu 1,4%.


Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată o scădere a salariilor medii brute şi nete în luna august 2018 comparativ cu luna iulie. Astfel, în luna august 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.449 de lei, cu 1,4% mai mic decât în luna iulie 2018. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.669 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 de lei (‐1,4%).

Salarii mari, salarii mici

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (6.319 lei). Urmează sectorul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din fabricarea ţiţeiului (5.509 lei), transporturile aeriene (5.430 de lei), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.340 de lei) şi activităţile de editare (5.334 de lei).

Cele mai mici salarii au fost înregistrate în sectorul HORECA (1.556 de lei). Urmează sectorul fabricării produselor de îmbrăcăminte (1.631 de lei), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (1.763 de lei) şi tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie şi încălţăminte (1.766 de lei).

Procentual, cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu nominal net au fost înregistrate în sectorul extracţiei cărbunelui superior şi inferior (17,1%), urmat de sectorul fabricării autovehiculelor de transport rutier, al remorcilor şi semiremorcilor (7,6%) şi de sectorul producţiei şi furnizării energiei termice, electrice, apei calde şi gazelor naturale (6,5%).
Creşteri ale salariului mediu nominal net au fost înregistrate în telecomunicaţii (5,2%), activităţile de editare (4,9%) şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,9%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 107,5%. Indicele câştigului salarial real a fost de 98,3% pentru luna august 2018 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 191,6%, cu 3,4% mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2018.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !