Salarii mari, salarii mici

6Comentarii
Hotelierii, ultimul loc în top
Hotelierii, ultimul loc în top
Salariul nominal mediu net pe ţară în luna decembrie 2009 mai mic cu 12 lei faţă de cel din decembrie 2008.

În luna decembrie 2009, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.023 de lei, cu 8,4% mai mare faţă de luna precedentă, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.477 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 111 lei (8,1%). Faţă de luna decembrie 2008, salariul mediu net a fost mai mic, însă, cu 12 lei.

Pe categorii

Intermedierile financiare rămân, în continuare, cu cele mai mari salarii: 4.111 lei, cele mai mici venituri fiind înregistrate în activităţile din hoteluri şi restaurante – 810 lei.

Telecomunicaţiile au luat locul doi, care revenea transporturilor aeriene (3.361 de lei), cu un venit mediu net lunar de 3.398 de lei. Urmează salariaţii din industria produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 2.998 de lei, cei din industria extracţiei petrolului brut şi al gazelor naturale cu 2.987 de lei şi cei din industria furnizării şi producerii energiei electrice şi termice, a gazelor, apei calde şi aerului condiţionat, cu un salariu mediu nominal net de 2.954 de lei.

La polul opus, după hoteluri şi restaurante (810 lei), urmează muncitorii din industria fabricării articolelor de îmbrăcăminte – 843 de lei, cei din industria prelucrării articolelor din lemn şi plută cu excepţia mobilei – 857 de lei şi cei din industria tăbăcirii şi finisării pieilor cu 898 de lei.

În luna decembrie 2009, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de performanţă, prime de vacanţă şi de sărbători), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii, plăţii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrângerii activităţii) şi realizărilor de producţii mai mari.

Scăderile câştigului salarial mediu net în luna decembrie 2009 faţă de luna precedentă au fost cauzate de diminuarea anumitor sporuri şi drepturi salariale, restrângerea activităţii şi dificultăţilor financiare, nerealizarea de producţii, precum şi de acordarea de premii ocazionale în luna anterioară.

Taguri: , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor