Salarii mari umbrite de cerinţe!

Salarii mari umbrite de cerinţe!
REŞIŢA – Ştim cu toţii ce înseamnă să stai la un ghişeu zeci de minute la coadă, iar când ajungi să fii întâmpinat de un funcţionar apatic, plictisit şi care stă şi se uită în monitorul calculatorului ca pisica în calendar.

Încetineala cu care se mişcă toate în România li se datorează în parte şi lor. Dotarea tehnică poate corespunde normelor străine, dar nu şi „materialul” uman, funcţionarii obişnuiţi cu birocraţia şi hârţogăria fiind clar depăşiţi. Cum nu putea intra în Uniunea Europeană cu o administraţie medievală, în cele din urmă Guvernul s-a hotărât să treacă la măsuri.

Noutăţi pentru funcţionari

Astfel, de la anul funţionarii publici vor trece prin multe schimbări. În primul rând, salariile lor vor fi majorate, cu procente cuprinse între 7% şi 11%. În schimb, condiţiile puse la angajare vor fi ceva mai stricte. Astfel, cei ce vor să ocupe un asemenea post vor trebui să aibă unele cunoştinţe de care predecesorii lor nu aveau habar. De acum înainte se va cere obligatoriu şi cunoştinţe minime de operare pe calculator.

În plus, se va cere să ştii măcar o limbă străină de circulaţie mondială. Doar intrăm în Europa, nu? Dintre funcţionarii actuali, cei ce doresc să mai continue vor fi sprijiniţi prin cursuri de formare să dobândească acele cunoştinţe necesare. Deci, va depinde numai de ei dacă vor să mai lucreze sau nu.

De data aceasta, părerile oamenilor în această privinţă au fost unanime. „Era şi timpul să se facă ceva, administraţia noastră e mult prea învechită”, e de acord Dorel Peneş, student. „Şi aşa am ajuns de râsul Europei la acest capitol.

Măcar dacă s-ar schimba în bine ceva”, spune profesorul Gheorghe Dubaszi. „Poate că aşa ne vom scăpa de cozile acelea infernale de la orice ghişeu public, ne-a fost de ajuns până acum”, încheie pensionara Maria Grozavu.Deci, oamenii obişnuiţi au fost de acord. Urmează ca cea de-a patra „putere” în stat, birocraţia, să se pronunţe la rândul ei.

Nina Curiţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase