Salarii mărite sub presiune

BUCURESTI – Deputaţii şi senatorii au aprobat, miercuri, la dezbaterea proiectului de buget de stat pe anul 2008, alocarea a 752 milioane de lei noi pentru creşterea cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II, pentru suplimentarea burselor şi pentru finanţarea de bază a învăţământului superior.

Grupurile parlamentare ale PSD au făcut această propunere, iar ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, deputat PNL, a precizat că şi grupurile parlamentare ale PNL sunt de acord. Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a spus că propunerea PSD este rezonabilă, precizând că este vorba despre un transfer de sume în cadrul Ministerului Educaţiei de 752 milioane de lei, de la capitolul active fixe la capitolele salarii, burse şi învăţământ superior.

Astfel, din cei 752 milioane de lei care vor fi transferaţi de la capitolul active fixe, 43 milioane de lei vor fi daţi pentru suplimentarea burselor, 129 milioane de lei pentru finanţarea de bază a învăţământului superior, iar 560 milioane de lei pentru creşterea, din 1 ianuarie 2008, cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II, definitivat şi debutant.

Parlamentarii au adoptat, cu aceste amendamente, anexa Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului cu 157 voturi „pentru” şi 81 de abţineri, aparţinând parlamentarilor PDL.

În timp ce parlamentarii votau măriri salariale pentru profesori, peste o sută de sindicalişti, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), pichetau Guvernul şi Parlamentul. Dascălii cereau majorări salariale pentru o parte a cadrelor didactice, acordarea unitară a tichetelor cadou şi a premiului anual în decembrie.

Sindicalist încântat

Alexandru Sanislav, vicelider al Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, a fost unul dintre cei patru bihoreni participanţi la manifestările de ieri. „Suntem foarte încântaţi, deoarece în sfârşit am obţinut cele 10 procente pentru toate cadrele didactice. Cât priveşte celelalte revendicări ale noastre, le vom renegocia în perioada următoare”, a declarat mulţumit Alexandru Sanislav.

Dascălii au mai cerut acordarea tichetelor, respectiv a primelor de Crăciun. Pe anul acesta, o parte din dascăli le-au primit. Este vorba despre cei care au primit înţelegere din partea consiliilor locale. Însă, începând cu anul viitor, pentru că sunt incluse în lege, acordarea tichetelor este obligatorie.
Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !