Salarii mici în judeţul Bihor

2Comentarii
Salarii mici în judeţul Bihor
ORADEA – Media câştigului salarial mediu brut în Bihor este mai mică cu peste 200 de lei faţă de media pe ţară. Bihorenii câştigă mai puţin decât media naţională, conform Buletinului Statistic al lunii septembrie al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Bihor.

Astfel, dacă media salariului brut pe ţară în septembrie a fost de 1.148 lei, în Bihor media câştigului a fost de 937 de lei. Cu peste 200 de lei mai mică. Cel mai bine s-a câştigat în Bihor în domeniul serviciilor – o medie de 994 de lei.

În industrie şi construcţii media câştigului salarial a fost de 883 de lei, iar în agricultură, vânătoare şi servicii conexe câştigul mediu brut a fot de 849 de lei. Câştigul salarial mediu net pe judeţ în aceeaşi lună a fost de 707 lei: din care în domeniul serviciilor – 748 lei, în domeniul construcţiilor şi industriei – 669 lei şi în domeniul agriculturii, vânătoarei şi serviciilor conexe – 641 de lei. 

Lohnul

Una dintre principalele cauze a salariului mic în Bihor, comparativ cu salariul mediu pe ţară este în continuare lohn-ul. „Ponderea activităţilor din domeniul textile, încălţăminte şi mobilier în sistem lohn, unde salariile sunt destul de mici, este mare în judeţul Bihor.

De aceea salariul mediu pe judeţ este tras în jos de aceste activităţi”, explică Dana Paşc, directorul executiv al DJS Bihor, discrepanţ între salarii. „Deocamdată lohn-ul nu dispare. Atâta timp cât vor avea facilităţi, comenzi şi oameni care să lucreze pentru bani puţini ei nu vor pleca”, este de părere directorul DJS Bihor.

Aceasta adugă că dacă ponderea activităţilor din domeniul financiar – bancar şi asigurări ar creşte şi salariul mediu pe judeţ ar fi mai mare. În aceste domenii sunt cele mai mari câştiguri salariale. Spre exemplu, în domeniul intermedierilor financiare salariul mediu brut pe septembrie 2006 a fost de 2.836 de lei, potrivit aceluiaşi Buletin Statistic.

Dan Birta

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor