Salariile medicilor cresc in medie cu 22%

Salariile medicilor cresc in medie cu 22%
BUCUREŞTI – De anul acesta, salariile medicilor si ale asistentelor medicale vor creste cu 22%, potrivit unei ordonante de guvern. De cea mai mare majorare salariala vor beneficia medicii rezidenti.

Cei din primii doi ani vor primi salarii mai mari cu 40%, iar ceilalti – cu 37%. Cresterile sunt insa foarte mici si departe de cat ar putea castiga doctorii daca ar lucra in strainatate.

830 de lei, salariul pentru rezidentii incepatori

Majorarile salariale se vor face in trei etape. Prima marire va avea loc, retroactiv, incepand cu luna ianuarie si va fi de 5%, iar urmatoarele se vor produce in aprilie (2%) si octombrie (14%).

“Cresterea salariilor medicilor rezidenti din primii ani va incepe cu 15%, de la 1 ianuarie 2007, si cu 12%, pentru ceilalti rezidenti”, a declarat, ieri, ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

De exemplu, un medic rezident in anul intai sau doi care a primit in luna decembrie a anului trecut un salariu de 591 de lei, va avea in luna ianuarie un salariu de 680 de lei. In aprilie, salariul va ajunge la 728 de lei, iar in octombrie, la 830 de lei.

“Lefurile ar trebui dublate”

Un rezident din anii trei-sapte, care a primit in decembrie 2006 un salariu de 969 lei, in ianuarie ajunge la 1.086 lei. In aprilie, salariul va fi de 1.163 lei, pentru ca in octombrie 2007, sa atinga suma de 1.326 lei.

Pe langa maririle de salariu, medicii rezidenti din anii intai si doi vor beneficia si de tichete de masa, ceea ce inseamna ca vor avea, de fapt, o crestere a veniturilor de peste 60%.

“Majorarea salariilor este un semn bun, fara sa fie insa in concordanta cu importanta muncii si calitatea ei. In urmatorii doi-trei ani, salariile ar trebui sa fie dublate. Acelasi lucru este valabil si pentru rezidenti, care au nevoie de carti, trebuie sa se cazeze undeva si sa se intretina daca vin sa studieze intr-un centru universitar”, a comentat Marius Litu, director general la Colegiul Medicilor.

Majorarile de salariu vor fi insotite si de o prima de stabilitate. “Suma exacta pe care o vor primi cadrele me-dicale, precum si conditiile care trebuie indeplinite vor fi stabilite ulterior printr-o hotarare de guvern”, sustine Eugen Nicolaescu.

Potrivit aceleiasi ordonante de guvern, personalul medical va beneficia de servicii medicale, tratament si medicatie in regim gratuit, la recomandarea medicilor de specialitate.

Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Fondului National de Asigurari de Sanatate si de la bugetul de stat, in functie de fiecare caz.
SoluTie. Numai spagile ii pot apropia pe doctorii romani de salariile pe care le obtin colegii lor din Uniunea Europeana

Cat vor castiga medicii romani

Romania

Medic rezident Maximum 380 euro
Medic specialist 550 euro cu tot cu garzi
Medic primar Peste 600 euro
Medic de familie 360 euro
Sef de sectie Peste 1.000 euro

Alte tari UE:

Un rezident 2.500-3.000 euro (Germania)
Medic primar 3.000-4.000 euro (Germania)
Sef de sectie 10.000 euro (Germania)
Medic de familie 2.500 euro (Slovenia)
Medic specialist 3.000 euro (Slovenia)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !