Salariile, motiv de plecare

Salariile, motiv de plecare
Salariul mediu brut în constructii era în decembrie 2005 exact 931 RON. „La aceeasi data, salariul mediu net pentru cei care muncesc în constructii era de 707 RON”, ne-a comunicat Dana Pasc, director la Directia Judeteana de Statistica Bihor.

Având în vedere acest aspect, ideea de a merge la munca în Italia nu pare a fi una proasta. Pentru aceeasi munca prestata, un muncitor în ramura constructiilor câstiga la data de 1 martie 2005 sume cuprinse între 7,21 si 8,91 euro pe ora, în functie de nivelul de calificare si specializare. Banii primiti de un muncitor pe santierele din România în luna martie a anului trecut nu depaseau suma de 5.800.000 ROL. Calcularea diferentei dintre câstiguri este superflua, cifrele vorbind de la sine.


Potrivit datelor afisate pe pagina web a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), salariile lucratorilor din Italia, în sectorul constructiilor, se compun din suma specificata în Contractul colectiv de munca de la nivel sectorial, la care se adauga valorile negociate la nivel teritorial. Retributia orara se împarte în patru niveluri si fiecare nivel difera prin valoare si prin categoria profesionala.

Avantaje


În Italia, ziua normala de munca în constructii este de opt ore. Remuneratia cuvenita pentru munca suplimentara se majoreaza cu 35% peste plata orara normala, daca a fost efectuata în zilele lucratoare, si cu 45%, daca a fost în zi festiva (sâmbata nu se considera zi festiva). Santierele cu mai mult de 46 de muncitori sunt obligate sa le ofere o masa calda, angajatii trebuind sa achite doar 1/5 din valoarea acesteia. Societatile pentru care lucreaza muncitorii din constructii contribuie si la cheltuielile de transport urban ale acestora.


Prin urmare, este usor de înteles de ce românii, calificati sau nu în constructii, prefera sa traiasca visul european, la munca pe santierele din Italia. „Institutiile statului nu au o evidenta exacta a numarului celor care au ales sa munceasca pe alte meleaguri”, a constatat Dana Pasc. Se estimeaza însa ca aproximativ 1,2 milioane, din cei peste 4 milioane de români care lucreaza în strainatate, au ales Italia pentru a câstiga un ban în plus.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !