Salariu mediu net a scăzut cu 3,5% în ianuarie

Salariu mediu net a scăzut cu 3,5% în ianuarie
Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie 2010 cu 3,5% (51 lei) faţă de luna anterioară până la 1.426 lei (344 euro), în condiţiile în care în decembrie sunt acordate în mod tradiţional prime de sărbători ori de vacanţă, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Însă comparativ cu ianuarie 2009, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în prima lună a acestui an cu 5,2%, în timp ce indicele câştigului salarial real nu a înregistrat nicio modificare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În decembrie, câştigul salarial mediu net crescuse cu 8,1% (111 lei) faţă de noiembrie, până la 1.477 lei.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.967 lei (475 euro) în ianuarie, fiind cu 2,8% mai mic decât în luna precedentă, potrivit datelor Statisticii. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumpărare a câştigului salarial mediu era cu 25,4% mai mare în ianuarie 2010, dar era cu 6,6 puncte procentuale sub nivelul din decembrie 2009.

“Indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,9%”, se mai arată în comunicatul INS.

Cele mai mari salarii nete au fost plătite în ianuarie în activităţile de transporturi aeriene (3.184 lei, 769 euro), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (809 lei, 195 euro).

În prima lună din 2010 au fost înregistrate scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari - peste 34% – fiind în silvicultură şi exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură, urmate de declinuri cu valori între 23% şi 30% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, alte activităţi extractive, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice şi intermedieri financiare.

Câştigul salarial mediu net s-a mai redus cu rate cuprinse între 16% şi 19% în telecomunicaţii, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Scăderi mai moderate, între 12% şi 16%, au avut loc în captarea, tratarea şi distribuţia apei, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, extracţia cărbunelui superior şi inferior, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din tutun.

În ianuarie au fost înregistrate şi creşteri ale câştigului salarial mediu net, în unele activităţi economice, determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de revenirea din concedii fără plată şi şomaj tehnic.

Astfel, câştigul salarial mediu net a sporit cu peste 38% în activităţile auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu între 12% şi 19% în activităţile de spectacole, culturale şi recreative, sănătate şi asistenţă socială, învăţământ, transporturi pe apă, respectiv cu valori între 2% şi 8% în alte activităţi industriale, administraţie publică, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice.

NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !