Salariul mai mic pe ianuarie

Salariul mai mic pe ianuarie
BUCUREŞTI/ORADEA – După avalanşa de premii, bonusuri şi salarii suplimentare de la sfârşitul anului trecut, românii au revenit cu picioarele pe pământ în luna ianuarie, în care salariile au fost mult mai mici. 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu nominal net pe ţară aferent lunii ianuarie a scăzut cu 16,5% comparativ cu decembrie 2006 – la 918 lei. Salariul mediu nominal brut a fost de 1.232 lei, cu 16,8% mai mic faţă de ultima lună din 2006.

         Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (2.454 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (544 lei).

         „Nivelul câştigurilor salariale a fost mai scăzut în ianuarie decât în decembrie 2006, având în vedere că în ultima lună a anului trecut au fost acordate prime ocazionale (sărbătorile de Crăciun) şi cel de-al 13-lea salariu în activităţile din sectorul bugetar (administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială)”, se spune în comunicatul INS.

 

Scăderi

 

         Cele mai importante scăderi ale câştigului salarial mediu net, de peste 30%, au fost înregistrate în activităţile de fabricare a produselor din tutun, administraţie publică, anexe şi auxiliare de transport inclusiv activităţi ale agenţiilor de turism. „În această perioadă, după sărbătorile de iarnă, lumea nu se prea înghesuie să facă turism.

Acest lucru determină o scădere a veniturilor firmelor din branşă şi, implicit, a salariilor”, este de părere Ionuţ Vesa, reprezentantul unui operator de turism. În ceea ce priveşte scăderea veniturilor în activitatea de fabricare a produselor din tutun, specialiştii în domeniu sunt de părere că un cuvânt greu de spus l-au avut creşterile de accize la aceste produse.

         Reduceri de 20%-30% au fost consemnate în învăţământ, intermedieri financiare (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, silvicultură, exploatare forestieră şi servicii anexe, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă.

Faţă de ianuarie 2006, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,1%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere de 6,8%.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !