Salariul minim din 2008, 500 de lei

1Comentariu
BUCURESTI - Guvernul, sindicatele şi patronatele au convenit ca salariul minim din 2008 să fie de 500 de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

Ministrul Muncii a spus, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, că salariul minim va creşte în 2008 cu 28%, de la 390 la 500 de lei, adăugând că această creştere nu va influenţa inflaţia. El a recunoscut că această valoare era maximum pe care bugetul îl permitea la ora actuală pentru salariul minim. Potrivit lui Păcuraru, din 2008 valoarea salariului minim din Contractul colectiv de muncă va fi aceeaşi cu cea a Guvernului şi a sindicatelor. „Această creştere face ca salariul minim să ajungă la echivalentul a aproximativ 150 de euro, ceea ce ne apropie de ţările foste comuniste din UE, unde salariul minim este de aproximativ 170 de euro”, a spus Păcuraru.

Nemulţumiri

Sindicatele sunt nemulţumite de propunerea Guvernului privind salariul minim unic la nivel naţional în 2008 de 500 de lei, unele dintre acestea intenţionând să continue conflictul de muncă declanşat în urmă cu două săptămâni.

„Am fost convocaţi pentru a ni se aduce la cunoştinţă hotărârea Guvernului. Deşi patronatele aveau un punct de vedere unitar şi Păcuraru ne-a informat că propunerea Guvernului coincide cu a patronatelor, adică 480 de lei, surprinzătoare pentru noi a fost poziţia lui Varujan Vosganian (ministrul Economiei şi Finanţelor – n.r.), care a plusat la 500 de lei, punându-ne în faţa faptului împlinit fără să negociem”, a spus Octavian Bojan, Confederaţiei Patronale „Concordia” care a apreciat, totuşi, că întâlnirea de luni seară este un câştig, pentru că „s-a reuşit impunerea unificării salariului”. Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurcă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este mulţumit de oferta Guvernului, precizând că în maxim două zile vor hotărâ, în urma discuţiilor cu membrii de sindicat, dacă acceptă valoarea de 500 de lei pentru salariul minim sau continuă conflictul de muncă.

Potrivit liderului CNSLR Frăţia, Marius Petcu, oferta Guvernului pentru salariul minim pe 2008 nu este acceptabilă din punctul de vedere al sindicatelor. „Partea bună este că va fi un singur salariu minim pe economie la nivel naţional, iar Guvernul a promis că, după rectificarea bugetară din iulie anul viitor vom putea lua în calcul o majorare a salariului minim generată de creşterea economică, astfel că există o perspectivă de creştere a acestui salariu minim”, a spus Petcu.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor