Salariul net a crescut cu peste 11% într-un an

De Dan Birta
8Comentarii
Salariul net a crescut cu peste 11% într-un an
Cele mai mari câștiguri în tehnologia informației (6.134 de lei), iar cele mai mici în sectorul HORECA (1.499 de lei).

Cu nu mai puțin de 11,2% a crescut salariul mediu net la nivel național în luna februarie 2018 față de luna februarie 2017, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,2%.

În luna februarie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă cu 3 lei (+0,1%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6.134 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.499 lei). Indicele câştigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2018.

Față de ianuarie 2018

În luna februarie 2018, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2018 din sectorul economic s‐au datorat acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri, dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari.

Cele mai semnificative creşteriale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice – 12,8%, respectiv cu 10,1% în fabricarea produselor din tutun. Creșteri între 3,5% şi 7,0% au avut loc în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, construcţii, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea echipamentelor electrice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2018 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat în activităţile de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii – 7,0%; între 3,0% şi 5,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport; între 2,0% şi 2,5% în colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea altor mijloace de transport.

Salarii mari, salarii mici

Cele mai mare salarii nete au fost înregistrate în luna februarie 2018 în activitățile de tehnologia informației, activitățile și serviciile informatice – 6.134 de lei. Urmează transporturile aeriene – 5.079 de lei și fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului.

Câștiguri semnificative au fost obținute și în activitățile de asigurări și reasigurări și ale fondurilor de pensii – 4.814 lei, dar și în fabricarea produselor din tutun – 4.779 de lei, precum și în activitățile de editare – 4.587 de lei.
Salarii nete peste 4.000 de lei au mai fost obținute în luna februarie în intermedierile financiare – 4.363 de lei, extracția petrolului brut și a gazelor naturale – 4.256 de lei, administrație publică și apărare – 4.125 de lei și activitățile de servicii anexe extracției – 4.025 de lei.

Cele mai mici salarii au fost înregistrate în domediul HORECA – 1.499 de lei, urmat de sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte – 1.571 de lei și de cel al prelucrării lemnului – 1.682 de lei.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor